Vyjádření neznámé ze vzorců

Od: Datum: 28.12.14 12:37 odpovědí: 7 změna: 29.12.14 10:36

Zdravíčko, potřeboval bych vyjádřit X z těchto vzorců (tato malá tečka . je krát):

1) ha= m+(X.m)

2) hf= 1,25.m-(X.m)

3) ha= m+(-X.m)

4) hf= 1,25.m-(-X.m)

Díky.


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 28.12.14 12:46
avatar

Klasické převedení na jednu stranu, to jsou základy. Dobře, předvedu na výrazu

1) ha= m+(X.m)

(Předpokládám, že ha je jakási jedna vekličina, možná h s indexem a):

ha= m+(X.m)

ha – m=(X.m)

(X.m) = ha – m

X = (ha – m)/m = ha/m – 1

Jasné? (Snad jen ve čtyřce a možná i ve trojce pozor na znaménka.)

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 28.12.14 17:18

Jsem tupec na úpravy vzorců a jasné mi to moc není :D poprosil bych ještě o ostatní... prosím.

Datum: 28.12.14 18:05
avatar

Nechcete to aspoň zkusit? Jaký je ten postup, popsaný slovy? Tohle jsou lineární výrazym žádně kvadratické rovnice či jine slořitosti, takže jednoduše: Nejprve převedeme výrazy s hledanou veličinou (zde X) na jednu stranu, nejlépe nalevo, a to ostatní napravo- Přitom se změní znaménko.

To se tady hodí, protože člen s X, tedy –(X.m), má znaménko mínus, které tím převodem "zmizí". V předchozím příkladu měl výraz s X u sebe znaménko plus, tak jsem ho nechal napravo a zbytek jsem převedl nalevo. Veličina ha už tam byla, takže vlevo bylo ha, k tomu jsme převedli m a změnili jsme znaménko a dostali jsme tam ha – m, no a napravo zústalo (X.m), čili přešli jsme k rovnici ha – m=(X.m), Jenže, jak říkám, my chceme X nalevo (nakonec toužíme po výsledku X = výsledekú, tak jsme prost+ě obě strany vyměnili, což je povoleno (když 5 se rovná 8–3, tak taky 8–3 se rovná 5, například) a dospěli jsme ke vztahu(X.m) = ha – m

No a teď jsme prostě celou rovnici vydělili tím, co je u X (zde tedy výrazem m; tou závorkou kolem X.m se nedejte mýlit, ta možná měla nějaký smysl v původním vztahu, aby bylo jasno, co čím násobíme, ale tady už je jen pro parádu). Takže dostaneme

X = (ha – m)/m

a je to; ten závěrečný vztah už je jen úprava.

No, možná to někdy může být i trochu složitější, když třeba musíme sem tam nějakou tu závorku roznásobit, ale to není náš případ, Tady je to pořád to samé (snad až na malou záludnost u výrazu –(–X.m) ve čtyřce), tak to aspoň zkuste.

Na okraj: jak jste k těm úlohám přišel? To upravujete fyzikálníí vzorce nebo to bylo takhle zadáno od samého počátku? A je to úkol do školy, do jaké třídy, nebo něco úplně jiného?

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 28.12.14 18:10
avatar

Jestliže ti to někdo vypočítá a ty to opíšeš, tak se to nikdy nenaučíš. Všechny příklady jsou podobné. Jde o to, vyjádřit X, t. zn.osamostatnit je na jedné straně rovnice. Pro tyto úkony platí pár pravidel:

1) při odstraňování závorek je třeba si všímat znamének; je-li před závorkou minus, pak všechna znaménka v závorce se změní na opačná

2) Převádíme-li na druhou stranu rovnice některý sčítanec, pak se jeho znaménko změní na opačné

3) Převádíme-li na druhou stranu činïtele součinu, pak se toto číslo změní na dělitele.

Zkus něco vypočítat, napiš nám svůj postup a někdo z nás ti to jistě schválí nebo opraví.

doplněno 29.12.14 07:45:

Výraz ha/m – 1 vám nevychází asi proto, že číslo -1 si představujete ve jmenovateli zlomku. Výraz je třeba číst takto: (ha/m) - 1.

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 29.12.14 10:36
avatar

Asi máte pravdu. Taky mne to napadlo, ale zdráhal jsem se tomu věřit , zejména když o rovnítko dřív zde byl zapsaná tvar X = (ha – m)/m s čitatelem v závorce.

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 28.12.14 19:05

Teď jsem to počítal a vychází to podle toho vzorce X = (ha – m)/m ale podle té úpravy ha/m – 1 to už nevychází. Ale to je jedno. Ale ať dělám co dělám nemůžu na ty další přijít. Ne do školy to není jsou to vzorce pro výpočet korigovaných ozubených kol... jedná se o výpočty výšek hlav a pat zubů.

Datum: 28.12.14 19:27
avatar

No ale (ha – m)/m a ha/m – 1 je prostě totéž, to vám prostě nemůže podle jednoho vzorce vycházet a podle druhého ne, jak vám to nevychází?

No ale to je jedno, pojďme tedy na ty ostatní. Potřebojete sice jen výsledek, ale stejně to rozvedu; i když to nemáte do školy, tak jednoduchou věc byste zvládnout měl.

2) hf= 1,25.m–(X.m)

(X.m) = 1,25.m – hf

X = (1,25.m – hf)/m; po úpravě X = 1.25 – hf/m

==========================================

3) ha= m+(-X.m)

ha = m –X.m

X.m = m – ha

X = (m – ha)/m

=====================================

4) hf= 1,25.m–(–X.m)

hf= 1,25.m+(X.m)

hf – 1,25.m = X.m

X = (hf – 1,25.m)/m

==========================================

Ohodnoceno: 2x
 

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.