Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Spisovná x nespisovná slova

Od: lesi2311® odpovědí: 12 změna:

Prosím, jak byste nahradili nespisovná slova spisovnými ve větě:

Sousedův kocour je pěkně vypasený a shnilý.

Jako ještě bych přeložila, že kocour je otylý... a nějak si nic nepředstavím pod pojmem "shnilý" :( Evokuje mi to akorát že má asi nějakou neošetřenou ránu, která je infikovaná a uhnívá mu... ale to určitě nebude ono, je to úkol pro třetí třídu *smich*

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

dejavu*
hodnocení

2x

Shnilý se obvykle v přeneseném významu slova popisuje pohodlnost, lenost a ochabnutí svalstva.

hodnocení

Děkuji moc, to mě fakt nenapadlo. Ono vůbec holka měla s úkolem problém, to bylo samé: "Co to znamená škudlit?" "Jak vypadá fáro?" "Co je špígl?" "Co znamená šminkovat?"...

lidka*

Řekla bych lesi, že to je opravdu divný úkol pro žáčka ze třetí třídy. Chápala bych, kdybych pravnoučkovi řekla nějaké nespisovné slovo a on na mne chtěl vysvětlení, co to znamená. To se občas stává. Ale jako školní úkol je to uhozené a podle mne i to neodpovídá schopnostem dětí tohoto věku. Ovšem přiznám, že nemám pedagogické vzdělání, jenom maturitu. :D No třeba to jsou nové učební metody.

Škudlit - lakotit, nadměrně šetřit, Fáro - dobrej auťák, Špígl - zrcadlo, Šminkovat - líčit...

hodnocení

Stejci, dík... tohle já vím. Ale holka to neznala *nevi* Od první třídy si dělá úkoly sama a teď byla celá nesvá, že vůbec netuší, co a jak má psát. A popravdě - já kolikrát nevěděla, co přesně se ve které větě má vlastně změnit, co je nespisovné a co už by se dalo klidně považovat za spisovné a měnit to netřeba *nevi*

Uf, a to jsem myslela, že po krokování češtiny už mě nic nemůže překvapit :D

lidka*

Tak se přiznám, že jsem nevěděla, že špígl je zrcadlo. :) Ale znám slovo špíglnígl - to je něco dobrého, pěkného - prostě bylo to špíglnígl. Ale zjistila jsem, že špígl je také druh kapra:

Na lovném místě D24 ulovil Jirka Křístek z týmu Carpproduct velmi krásného špígla 17,98 kg. V současné bodě je to největší ryba závodů. Kapr se nechal zlákat na boilies nastražené na panáčka. Moc gratulujeme.

hodnocení

2x

Napsala bych:Sousedův kocour je pěkně otylý,nebo obézní a líný, nebo pohodlný.

papene*

Ve slovníku je toto:
Slovo:
shnilý
Význam:
. prohnilý
. smrdutý

hodnocení

2x

Slova vypasený a shnilý jsou spisovná! Lze je však nahradit vhodnějšími náhradami stejně spisovnými, jak bylo již uvedeno: Sousedův kocour je tlustý a líný.

ooouuu
hodnocení

0x

Kocour je tlustý a líný.

durancea*
hodnocení

0x

vypasený bych nechala, nejde o vyloženě nespisovné slovo, shnilým myslíte líný, ne? (lenivý)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]