Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Obědnávka nebo objednávka?

Od: clayman® odpovědí: 25 změna:

Zdravím vás,
už jste viděli slovo obědnávka? Nebo lépe obědnávka zboží? *smich*

Vím, že správný tvar je objednávka. Spíše by mě zajímalo, kdo je schopen napsat ě místo je. Cvičně jsem si to vyhledal ve vyhledavačích a člověk žasne, kolik lidí to napíše jako obědnávku.

Zajímalo by mě, zda tohle je typická chyba dyslektiků nebo je to spíše hloupost?

Má někdo tuhle zkušenost?

25 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Je to dáno nepozorností autorů stránek. Není to nijak řídký úkaz a rozhodně Tebou uvedený termín není zdaleka nejkřiklavější. Pokud na to narazím, majitele stránek upozorním a většinou se setkám s díkem... ono se dá i v běžném denním tisku dočkat velkých překvapení. ;)

doplněno 25.12.14 19:31:

Zkuste si zadat termín SMNĚNÁRNA...

hodnocení

2x

Ano, bohužel jsem to už taky mnohokrát viděl. Ostatně o pár vláken níž je dotaz: objetovat se - obětovat se. To je úplně stejný. Obojí je pro mě naprosto nepochopitelný.

Ovšem viděl jsem již několik dalších perel. pjekný, objed, další jsem radši zapoměl.

aala

Nechci být ironická, ale... zapoměl nebo zapomněl? ;)

hodnocení

tady prosím pro @jenyk. I ministr se utne... *smich*
poradte.cz/...

No jo...hora salátu a řízků mě zatemnila mozek. Sypu si popel na hlavu a na tento češtinářský chyták jsem se chytil.

aala

Jistě... to omlouvá i další chybičku: hora salátu a řízků zatemnila mozek ;) ;) ;)

Už mlčím, už mlčím. Že já radši nebyl zticha...*zed**zed**smich**smich**smich**smich*

2kedar*

"Mi taky"... *smich*

iz*
hodnocení

2x

Běžně to vídám v internetu a nejde o typickou chybu dyslektiků nebo dysortografiků. Ani počet výskytů neodpovídá zastoupení těchto "dys–" ...

Jednou jsem to někde rozvedla ve smyslu, že v internetu lze provozovat řadu činností, ale s obědváním přes internet že jsem se ještě nesetkala. Že bych toho, kdo by obědvání přes internet "zprovoznil", navrhla za Nobelovu cenu za přínos k celkovému ozdravění lidstva.

A to nemluvím o tom, kolik času by se ušetřilo, dámy by ocenily vliv na linii, ...

––– Reagovala jsem na dotaz "Jak obědnat přes internet". Tam se záměna s obědváním přímo nabízela ...

hodnocení

S existencí Skype není problém společné online obědvání. Ale určitě by to nešlo obědnat předem :)

ladinpraha*
hodnocení

0x

Kdo je schopen? Především někdo hladový. :-D Už jsem viděl mnohem horší věci. I ypsilon po ř nebo č.

Tohle mě každý den bije do očí.

Obědnávka nebo objednávka?
iz*

To je hrůza. Já bych asi nevydržela denně kolem toho chodit, asi bych to opravila.

Přemýšlím, jestli by se výuka češtiny neměla vrátit ke staršimu "modelu", tedy ke spoustě pravopisných cvičení, diktátů, procvičování "chytáků" apod.

Psát a mluvit bychom měli umět všichni správně, v literatuře by stačil přehled začleněný do historického kontextu. Dneska se dost podrobně rozebírají díla a na mluvnici a/nebo sloh už není tolik času ...

Hodně v tom dělají i mobily, kde se píše bez diakritiky, lidé pomalu odvykají a když pak mají napsat normálně, je to najednou problém ...

hodnocení

čím víc N, tím větší teplo *vtip*

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, občas něco ujede asi každému, internet je svobodný a tak to mnohdy také podle toho vypadá. Ovšem, když o něco žádáte, tak by to mělo mít snad úroveň - tedy, vyšší, než je ta viz obrázek. Zdravím!

Obědnávka nebo objednávka? #2

hodnocení

0x

Jeden můj bývalý kolega vedl šanon s objednávkami. Na něm měl velkým písmem napsáno "OBĚDNÁVKY". Ani po našem upozornění si to neopravil. Vzdělání Bc.

hodnocení

0x

Ten pán, co se obrací na vedoucího se žádostí, byl asi nějaký Déžo Lakatoš. U takových mě to nepřekvapuje.

Ale: loni před Vánoci jsem kupovala ve velikém Tescu balicí vánoční papíry, šňůrky a takové ty jmenovky na balíčky - několik druhů.

Jaké bylo doma mé překvapení, když jsem si znovu zkontrolovala účtenku: Bylo tam:

1 x VYSAČKA 16,50

1 x VYSAČKA 18,--

1 x VYSAČKA 20,--

Tak nevím, když něco VYSÍ, přece nikdy ne s tvrdým /myslím i/ *haha* Jaga.

A nejhorší je, když si někdo chce OBĚDNAT OBJED.

To bude nějaká německá registrační kasa

oldrich

Přeji pěkný sváteční den, reaguji na Váš příspěvek týkající se pravopisu - někdy si člověk počte, výstižná je Vaše poznámka kde myslýte jen na písmeno...

Hezký zbytek Vánoc, Olin

hodnocení

0x

Vy to vidíte špatně. "Obědnávka" js správně a znamená to "ochuttnávka oběda".

(Má slova znamenají to co chci, aby znamenala. H.S. Dumpty)

chuchu
hodnocení

0x

Není podstatné jestli napíšu objednávka nebo obědnávka. Podstatné je to, že každý ví, oč se jedná a chápe význam sdělení.

Jednou v textu, proč ne. Ale když těchto chyb bude víc, tak zjistíte, že čtete pomaleji, že Vás to stojí víc úsilí a více se musíte soustředit. Protože při slově obědnávka vidíte oběd a než mozku dojde, že se nejedná o jídlo, tak to nějakou tu část sekundy a podstatnou část soustředění zabere.

doplněno 30.12.14 15:18:

chuchu: Je to tak. Záleží pak samozřejmě na tom, jak moc je to slovo zkomolené. Pokud existuje nějaký výraz podobný zkomolenému slovu, zrovna jako u toho oběda, tak to stojí víc úsilí, resp. času. Pokud je ale zkomolené slovo prakticky ihned jednoznačné, není chyba moc na závadu. Pokud je zvuková podoba slova stejná (zkomolený/skomolený, chyba/chiba) a neexistuje slovo, se kterým by se to dalo splést, tam nám to vadí proto, že jsme se od dětství ve škole učili, že je to špatně, tak je to spíš iritující než způsobující problémy ve čtení (resp. člověka spíše než domýšlení významu slova rozrušuje ta iritace, čtenář se nad tím pozastavuje a nesoustředí se na text).

chuchu

Moc chytrá argumentace. To jsem nečekal.

30.12.14 14:43

Naozaj?

chuchu
30.12.14 15:06

Ozaj.

martinaa*

Pravda, každý to pochopí.

A taky si většina lidí pomyslí, že je pisatel úplný blb.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma dysortografie
Otázky na téma obětovat objetovat
Otázky na téma objetovat
Otázky na téma objetovat se

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]