Nejste přihlášen/a.
Dobrý den prosím Vás chtěl jsem se zeptat , zda mohu odmítnou neustále navyšování třídního fondu .
Na začátku školního roku se vybzraly peníze do školního fondu 400kč za jedno dítě.
Jenže paní učitelka začíná tento fond během roku stále navyšovat.Je někde nějaká hranice a nebo toto navýšení nemusím akceptovat.
Děkuji za podměty
Třídní fond není povinný, natož do něj přispívat na začátku nebo kdykoli v průběhu roku.
Stačí prostě říct ne
Spousta učitelů či učitelek si myslí že rodiče jsou dojné krávy a zesměšňuji děti tím že předevšema spolužáky ve třídě se zeptají ,, Vaše rodiče na to nemají,,? Pochopitelně dítě se zastydí a ten posměch ostatních spolužáku udělá své.
Přišla jste si sem ventilovat vztek na učitele a vzdělávací systém, nebo se poradit? Z Vašich reakcí mám pocit, že první možnost je správně.
Ta učitelka, co si myslí, že jste dojná kráva, ta má s takovou akcí, za kterou po Vás chce peníze, tolik starostí, že by snad bylo lepší, aby to nedělala. Někteří rodiče si tonezaslouží.
Aby bylo jasno, nemám nic proti třídním fondům. Ale původní dotaz jsem pochopil tak, že škola, nebo možná učitelka to staví jako povinost v rozsahu, který určí. Nejde jen o výši toho fondu, ale vedení školy má odpovědnost za žáky a mělo by tedy předem stanovit způsob řešení situace, kdy rodiče některého žáka z nějakých důvodů odmítnou podíl na tvorbě tohoto fondu a předem s tím rodiče seznámit. Rozhodně to nemůže být otázka rozhodnutí třídního učitele, třeba i se souhlasem rodičů většiny žáků.
A já jsem zakladatelce poradila, jak proti tomu, co se jí nelíbí, bojovat. Čímž jsem také řekla, že povinný není, ale máte pravdu, nebylo to tam uvedeno výslovně.
Nicméně pokud nebude platit do třídního fondu, bude "muset" platit to, co se z fondu platí, průběžně. Slovo "muset" je v uvozovkách proto, že, jak už je řečeno nahoře, dítě se akcí zúčastňovat nemusí (mělo by, ale to některým nevysvětlíte) a zůstane pak místo nich ve škole (či jiné náhradní řešení, nevím, jak to chodí jinde).
doplněno 23.12.14 18:37:Kepio, pokud je hospodaření s třídním fondem opravdu takto prokazatelně špatné (např. to kupování drahých pomůcek, pokud se stejně kvalitní dá sehnat jinde levněji), tak máte samozřejmě právo a podporu mě i mnoha dalších zde na fóru, abyste do fondu neplatila a platila každou položoku zvlášť. Jen platí to, co jsem řekla nahoře, pokud budete všichni rodiče zajedno, je to o 100% snazší.
Já si nestěžuji promne není problém ,uhradit každou školní akci na kterou půjde mé dítě ,ale kupovat šešity a jiné školní pomucky u nejdražšího prodejce ve městě mně fakt vadí. To je to očem jsem tu psal na začátku ,že asi neumí hospodařit se svěřenými prostředky.Proto raději budu přispívat na kultůru mého dítěte jednotlivě a když se mi to nebude pozdávat tak nepojede.
Dobrý den, právě jako ředitelka dávám dohromady obecná pravidla pro vedení třídního fondu. Příspěvek do třídního fondu je nepovinný. Nikdo Vás nemůže nutit, abyste zaplatila. Je ale pak pravdou, že na každou akci (pokud se jí dítě zúčastní) budete patit zvlášť. TF nám vlastně zlehčí i takto dost objemnou admnistrativu, kterou současní učitelé kromě učení ještě musí vykonávat. Nemusí na každou akci vybírat zvlášť a případně zase vracet. Ulehčí to ale i rodičům, když učitelé mohou všem žákům objednat hromadně pomůcky, případně i s množstevní slevou (pracovní sešity, výtvarné potřeby, sešity ...), což byste také mohli dostat na počátku roku jako seznam a vše byste si objednávali sami. Co se týká navyšování, záleží na tom, jaké programy, besedy, zážitkové aktivity během školního roku obdržíme v nabídce, či jako doporučení od někoho jiného. Pokud se program líbí a je prospěšný pro výuku, aby děti věci viděly i v praxi a mohly si je vyzkoušet, pak se samozřejmě do fondu (opět s vaším souhlasem) dovybere.
dobrý den paní ředitelko,
obracím se na Vás s dotazem ohledě třídního fondu.
Není protiprávní jednání, kdy paní učitelka manipulativně dětem sdělí, ať se rozhodnou, kam pošlou peníze na charitu z třídního fondu?
Je jasné, že děti paní učitelce odsouhlasí jeji rozhodnutí.( jde o žáky základní školy, druhý stupeň.) částka o kterou se jedná je okolo 4000Kč.
Nikdo to s rodiči neprojednal, je toto jednání v souladu se směrnicemi?
Paní učitelka nakládá dle mého názoru neoprávněně s cizími finančními prostředky,
Prosím , jak hodnotíte tuto situaci? Jak se k tomu postavit a jak to řešit?
děkuji
Filipová
Kdyby mohl každý rodič jednotlivě ovlivnit, kolik peněz se bude dávat do třídního fondu a na co se použijí, tak mi věřte, že žádný fond nebude. Jste součástí skupiny, jednejte s dalšími členy za přítomnosti zástupce rodičů, který potom navržené změny předhodí vyučující. Myslím, že když se jako celek shodnete na jedné verzi, máte reálnou šanci na úspěch.
Pane kolego, máš sice pravdu, to ale neznamená, že tvorba nějakého fondu je povinná. Viděl bych to jako problém i u soukromých škol jako dodatečné navyšování ceny.
U veřejných (státních ) škol by to byl jistě zajímavý dotaz na ministra školství. Možná by se pak divilo i vedení školy.
Já plně souhlasím s Vámi ,nejsem proti fondu na začátku školy,ale navyšování po dobu školního roku.Pokud pedagog nedokáže hospodárně nakládat s prostředky tak ať to nedělá vůbec.Kde končí hranice třídního fondu 200 - 400 -1000?
Na co třídní potřebuje peníze ve fondu? Víte, že já jsem se s tím nikdy a nikde nesetkala. Ani u sebe, ani u dětí, ani u vnuků. Daleko široko žádný třídní fond. Co za ty peníze učitelka pořizuje? Co nakupuje?
doplněno 22.12.14 06:04: Ahááá, tak to já jsem vybírala při každé akci peníze zvlášť. Každá jsme měla ve stole většinou několik krabiček a v nich lístek, k čemu peníze jsou. S dětmi jsme pořád někam chodily. Kino, divadlo, bazén. Asi nás fond nikdy nenapadl. Vybírala jsem pokaždé, celý život.babkazov, u nás bývaly peníze použity například na divadelní představení a jiné akce. Dovedete si představit, jak vypadá vybírání 30,- Kč u 25 dětí? Ne, opravdu to není tak, že za Vámi dítě přijde, dá Vám peníze a Vy podčmárnete žákovskou a toto zopakujete 25x. Strávíte u toho x přestávek, z cca 10-20% ty peníze nemůžete dostat, ačkoliv slibují, že "hned zítra donesou", občas sháníte drobné na tisícovku a podobně. Tak se prostě vyberou 200,- na začátku roku a z toho to berete průběžně. Autobus na školní výlet, vstupné kamkoliv... je to tam. Někdy dáreček pod vánoční stromeček, někdy zmrzlina na konci roku a tak podobně. Neříkám, že rodiče nemají právo mluvit do toho, co se z peněz použije, ale musí fungovat jako jedno tělo. Jinak to dopadne jako v jídelně, kdy za Vámi přijde jeden rodič a vynadá Vám, že jeho dítě nutíte do jídla, a vzápětí přijde druhý, který Vám vynadá, že dítě do jídla nenutíte, protože ono samo nic nesní.
doplněno 22.12.14 09:10:babkazov - aha, tak zkušenost taky máte učitelka v jedné třídě si s rodiči odsouhlasila (ano, rodiče s tím souhlasili, všichni do jednoho), že udělá plán akcí na celý rok (možná pololetí? nevím) a spočítá, kolik by je to asi mohlo stát, to si zaplatili do fondu a až do konce roku (pololetí) po nich nechtěla ani fň. Bylo to tehdy hodně, oběhla i všechny učitele, aby si řekli, co asi budou potřebovat...
Těch dětí píšu 25 proto, aby nikdo neremcal, že 30 dětí je ve třídě dnes už zvláštnost. Což není, ale co už...
Co by se podle vás mělo stát v případě, že někteří rodiče na to peníze nedají? Vyloučí takové děti základní škola? To je v rozporu s ústavou - základní školství je bezplatné. Nebo škola takové děti z jednoho ročníku soustředí do třídy "socek"?
a proč by je škola měla vyloučit? co není placené z třídního fondu, na to si děti nosí peníze samy. no a holt pokud nepřinesou peníze na divadlo, tak zůstanou ve třídě, která do divadla nejde co se týká různých odměn, tak to se obvykle neplatící děti "svezou" s těmi platícími, protože si neumím představit, že by se u odměn řešilo, že Maruška nedostala peníze, takže sice v rámci třídy byla nejlepší v matematické olympiádě, ale odměnu jí nedáme. jako je i možnost, že se z toho fondu zaplatí nějaký ten výlet nebo kino právě pro ty sociálně slabší, kteří do fondu nezaplatili, ale když už se lístky kupují z fondu, tak jdou všichni.
jo, a ta "třída socek". moje nejstarší holka taky zůstává v jiné třídě, pokud se jde do kina, protože do kina ona obecně vzato chodit nechce (kdysi se jí udělalo zle na 3D filmu a od té doby na kino zanevřela). nezůstává ve třídě socek, ale prostě v jiné třídě, která tuto akci zrovna nemá. anebo mě vždycky přemlouvá, že někteří spolužáci si na ten přinesou z domova omluvenku.
Základní školství není bezplatné. Bezplatné je (z velké části) základní vzdělání.
Co by se dle mě mělo stát? Nevím. Na jednu stranu je tady možnost využít aktivity jako divadelní a jiná představení, která i přes jejich organizační náročnost chcete využít (jako něco jiného než sezení v lavicích a někteří rodiče by Vás udupali, kdybyste děti na takové akce nebrali), na druhou stranu chápu, že tihle lidé se musí něčím živit, takže se za ně platí. Kdo jiný by to měl zaplatit? Stát? Těžko. Škola? Kde by na to vzala...
A kdo by to měl platit podle Vás? Co má podle Vás udělat škola s dítětem, které takové představení nezaplatí, když nechat ho ve škole "ve třídě socek" je špatné?
Víte, jedna moje kolegyně měla ve třídě kluka. Už je z něj deváťák. Prošel si děcákem, kdy matka neměla na základní potřeby a nájem, když měl přinést peníze, nosil po desetikorunách. Asi 4 roky platila kolegyně za něj, protože nechtěla, aby se cítil ze třídy vyloučen. Když minulý rok počítala peníze, zjistila, že do kluka vrazila přes 1600,-. Je tohle podle Vás správné?
tak třídní fond je určený na věci kolem třídy a tedy záleží na rodičích, aby se usnesli, kolik a co za to. učitelka na prvním stupni za to třeba nakoupovala výtvarné potřeby do hodin - odpadlo tak takové to, že mi dítě v úterý v osm večer řekne, že zítra ráno má mít zlatý balicí papír, červenou čtvrtku a chlupaté drátky (třeba). u holky učitelka na druhém stupni z toho zase platí kulturní či poznávací akce a co na konci zbyde, z toho nakoupí nějaké mňaminy na třídní oslavu konce roku. u holky na prvním stupni jsem se setkávala i s tím, že se z toho krom kulturních akcí platily třeba odměny do soutěží (např. na škole v přírodě anebo i v průběhu roku) anebo taky taky s tím, že jedno z dětí fond vůbec nemělo. ve školce se za to zase pravidelně do školky zvali divadýlka a nakupovalo občerstvení pro děti i rodiče na různé slavnosti, které v průběhu roku bývaly.
takže je to fakt různé a v podstatě záleží na tom, co si rodiče jako účel schválí. ve školce tyhle peníze v ruce měla rada rodičů, na základce nám rada rodičů nefunguje, takže tam ty peníze obhospodařuje třídní učitelka... ale už tedy vyhrožovali s tím, že bychom si ty peníze měli vybírat a řešit my jako rodiče... no, moc s ochotou se to nesetkalo
A co na to školský zákon, co na to školní řád, znáte jej? Na toto je snad nějaká komise rodičů, ne? Je vymahatelný, kdo jí dal tu pravomoc? Jak to vyúčtuje, ptejte se jí!
doplněno 21.12.14 19:39:Proč se lidi bojí ozvat, podřídí se a jdou na věc oklikou?
doplněno 23.12.14 10:45:Než píšete, tak si to ujasněte, načtěte si dokumenty školy. Nějaká učitelka si nemůže založit nějaký fond, zřejmě je to třídní. O takových věcech většinou rozhodují rodiče, dávají souhlas, je tam Sdružení rodičů ... či něco podobného? Ozvala jste se proti částce, použití? Už jste zkusila zadat "třídní fond" a počíst si?
Většina příspěvků do třídního fondu je vybírána v rozporu s finančním hospodařením školy jakožto příspěvkové organizace; Čl. I, odst. 28 zákona č. 477/2008 Sb. udává, že příspěvková organizace může do svého vlastnictví nabýt majetek darem jen s předchozím souhlasem zřizovatele. To by v praxi znamenalo, že zřizovatel odsouhlasí darování financí do třídního fondu od každého zákonného zástupce žáka zvlášť.
Výklad zákonu mám od JUDr. Hany Polákové.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.