Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, kdy se prosím píše odteď a kdy od teď? Děkuji
by mne nenapadlo, to psát dohromady, lidi, kam na to chodíte, čtěte knížky a budetet to mít pod kůží
Napsala jsem to ve škole v pravopisném cvičení zvlášť a bylo to špatně. Bohužel jsem si neopsala cekou větu.
doplněno 18.12.14 19:06:Ještě prosím je správně splakat nad výdělkem? Měla to být správná varianta. Podle odkazu ne.
Slovní spojení od teď se – na rozdíl od podobných výrazů typu odsud nebo odkdy – píše
zvlášť (tedy od teď, ne odteď). Tak se zeptejte učitele(učitelky, co on ona na to, ať vám to vzsvětlí.
A k druhému dotazu: v jazykové příručce čteme"
příklady: Tato společnost to loni zkoušela i na internetu, ale zplakala nad výdělkem.
Nově: Heslové slovo bylo nalezeno také v následujících slovnících: SSČ, SSJČ
SSČ
zplakat dok. hovor. expr. zplakat nad výdělkem utrpět škodu, nezdar
SSJČ
zplakati dok. (1. j. -pláču, -pláči, rozk. -plač, -plakej) poněk. zast. (nad kým, čím; ~) zaplakat 1: zplakala nad nešťastným děvčetem (Něm.); z. touhou po domovu (Čech); přen.písně housliček zplakaly a hned výskly (Heyd.);
♦ ob. expr. z. nad výdělkem setkat se s nezdarem, utrpět škodu; být zklamán
Vloříte-li do ní splakat, dozvíte se:
Slovní tvar splakat nebyl nalezen.
(Podle koho/čeho to má být správný výsledek?)
Moc děkuji. Správný výsledek by to měl být podle učitele, ale možná jsem to měla špatně opravené. Půjdu se na to zeptat.
Jděte se zeptat. Jistč, já jako matematik a jště anonymní nebudu pro erudovaného češtináře představovat autoritu a sám jsem dalek toho, s někým takovým se hádat na základě svých dojmů, ale hledal jsem usilovně a víte, co jsem našel.
Ještě další zdroj je slovník spisovné češtiny , a ani tam jsem sloveso splakati nenašel. Pravda, není tam ani sloveso zplakati, aspoň ne jako samosttné heslo, ale když dáte hledat i heslové stati, najde vám ho jako tvar slovesa zaplakat. A chcete-li opravdu erudovaný názor, obraďte se osobně na Jazykovou poradnu, zdarma telefonicky nebo za peníze mailem či písemně.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.