Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
zpracovávám si otázky na závěrečnou zkoušku z filosofie. Nicméně několika otázkám nemohu přijít na kloub. Nevím jak je řešit, co se po mě vlastně chce. Neodpověděl by mě na ně někdo?
1) Posuďte kriticky vztah Kantových myšlenek o člověku společenském a člověku?
2) Posuďte kriticky základní myšlenky Hegelova hist. idealismu , o co je možno se s ním přít?
3) Posuďte kriticky Marxovy myšlenky Marxova historického materialismu?
4) V čem tkví totožnost a rozdílnost Hegelova historického idealismu a Marxova historického materialismu?
Prosím vás, přečtěte si aspoň ty jejich základní teze. Např. Hegel - tady to máte celkem dobře shrnuto cs.wikipedia.org/... - můžete se třeba opřit do jeho myšlenky svobody ve vztahu občana a státu a zrušení autorit ve vyspělé společnosti. Jistě vám, jako studentovi VŠ nemusím vykládat, když si to představíte, jak by to asi dopadlo.
Jak souviší Hegel s Marxem, se dozvíte tady cs.wikipedia.org/... - a kritické myšlenky k marxismu - jistě jsme měli možnost sledovat, kam minulý režim lidi zavedl. Ke komunismu, kdy všem bude vše distribuováno dle jejich potřeb, to opravdu nebylo a na tom jeho model zcela selhal, není potřeba to snad rozvádět dál, jistě to zvládnete.
Hodně jste mě pomohl/a. Moc děkuji. Jediné co mě teda ještě furt není jasné je ten konec vašeho příspěvku. Kritické myšlenky marxismu.
Tím jsem myslela vaši otázku "Posuďte kriticky Marxovy myšlenky Marxova historického materialismu"
V podstatě jde o to, že historický materialismus považuje materiální poměry za primární, ty posléze ovlivňují poměry společenské (změna materiální → změna myšlení). Na rozdíl od většiny filosofie, kdy je požadována změna myšlení a od ní teprve byla odvozována změna materiální (změna myšlení → změna materiální). Zde více.
Můžete na to navázat příklady násilné kolektivizace a historických příkladů, kdy vše bude všech. Výsledek jsme viděli v uplynulém období u nás, výsledek byl ten, že nikdo se nestaral o nic a všichni kradli ze společného jako straky, dokonce se razilo tehdy heslo Kdo nekrade, okrádá svou rodinu. Prostě, tohle nefunguje.
Děkuji už chápu. Ještě si o tom něco přečtu. A náhodou na otázku Posuďte kriticky vztah Kantových myšlenek o člověku společenském a člověku? nemáte tušení? Hledal jsem v různých textech, na netu a nikde zmínka o nějakém takovém členění natož kritice.
Mrkněte sem na Kanta a přečtěte si jeho základní teze cs.wikipedia.org/...
- dá se polemizovat s povinným mravním jednáním bez pozitivní zkušenosti, vycházející z křesťanství. Mrkněte na jeho koncept svobody člověka vůči státu, ač si uvědomuje, že člověk je zlým. www.vse.cz/polek/download.php?jnl=aop&pdf.
Přehledně je též napsáno o jeho tezích zde www2.tf.jcu.cz/... - tímhle asi začněte a jistě vás napadne, jak polemizovat o tom, jestli je princip morálky z rozumu bez smyslové zkušenosti ve skutečnosti reálný.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.