Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak spočítat počet možných kombinací

Od: clayman® odpovědí: 10 změna:

Matematika mi ve škole šla, jen jsem nepochopil 2 věci - kombinatoriku a pravděpodobnost. Nějak jsem to překonal, ale teď se mi to vrací :)

Dělám na jednom projektu a potřebuji zjitit kolik kombinací mi dává 30 znaků a 15 míst pro jejich umístění. Znaky se mohou opakovat např. aaaaaaaaaaaaaaa, aaaaaaaaaaaaaab atd. Kolik to dává kombinací?

Prosím se vzorečkem, kam si mohu případně dosadit jiné hodnoty. Díky!

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

30 moznosti na 15ti mistech. Tedy 30^15 kombinaci.

doplněno 09.11.09 12:25:

Neboli vzorecek je (pocet moznosti)^(pocet pozic)

alf*

že jsem tak smělý, Axusi, ty jsi učitel matiky v v?

Takova smelost... :)

Co znamena v v?

Ne. Nejsem ucitel matiky ani niceho jineho. To jen obcas mam svetlou chvilku, kdy si vybavim neco, co mi utkvelo v hlave ze skoly. A hlavne mnohe z matiky i dnes vyuziju pri sve obzive, tak si zatim jeste neco malo pamatuju.

alf*

v v - ve výslužbě, pravda dnes se již moc nepoužívá, ale na náhrobcích je to celkem často k vidění

Aha :) Do vysluzby mi precejenom jeste par (presneji dva pary) dekad zbyva*smich*.

hodnocení

excel říká: 14 348 907 000 000 000 000 000 - to je asi mnoho kombinací, je to vůbec možný? :-D

Tomuhle triliardovému výsledku nevěřím. *stop*

doplněno 09.11.09 14:31:

Na tu faktoriálovou sportku jsem si také vzpoměl, tu jsem kdysi někde postřehl, ale tam je to trochu naopak. Tam je málo čísel na více polích a navíc se čísla nemohou v jedné sérii vyskytovat shodně. Ač tomu velikému číslu ani nyní moc nevěřím, jednoduchý argument uvedený axusem mě nutí jeho informaci přijmout... Jak malá věc se může stát tak nepředstavitelně velikou.

doplněno 09.11.09 14:32:

Jo, ještě tio v v

To mělo být asi v. v. ve smyslu ve výslužbě. A to já vím, že tak není.

Neverite? Verte!

Matika i selsky rozum rikaji to same.

Pokud budu mit dve mozna cisla (1,2) (dve moznosti) v jedne rade, tak celkem existuj dve kombinace (1 nebo 2)

Pokud mam dve moznosti ve dvou radach, tak uz je to 1,1 nebo 1,2, nebo 2,1, nebo 2,2. Tedy 2^2 - ctyri kombinace.

Dve moznosti ve trech radach 1,1,1 nebo 1,1,2 nebo 1,2,1 nebo 1,2,2 nebo 2,1,1 nebo 2,1,2 nebo 2,2,1 nebo 2,2,2. Tedy 2^3 - osm kombinaci.

Tedy pocet kombinaci na pocet pozic. A logika rika, ze to musi byt spravne pro jakkoli vysoka cisla.

hodnocení

jj, není to správně, Sporta by jinak vycházela 13 841 287 201 počet kombinací, ale správně je 13 mil, nikoliv miliadr. správný vzorec je na matweb.cz/... ale ten nespočítám :)

doplněno 09.11.09 14:22:

a kdepak, je to správně! Sportka vychází méně, protože čísla se nemohou opakovat, což v mém případě se opakovat mohou. Axusi, omlouvám se ;)

petrbras

vzoreček na tu sportku je k(6,49) = 49! / (49-6)! * 6! = 13 983 816 možností.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]