Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Tuhe těleso práce a energie

Od: an* odpovědí: 5 změna:
Dobrý den potřeboval bych poraditDutá koule hmotnosti m = 15 kg a poloměru R = 0,5 m rotuje kolem vodorovné osy zanedbatelnéhmotnost. J=2/3*m*R^21)Jaká je obvodová rychlost bodů na jejím hlavním řezu (=kružnice s maximálnímpoloměrem)?2)Jakou rychlostí se bude pohybovat, jestliže odstraníme závěsy osy a koule se bude valitpo vodorovné podložce?^2=nadruhouZkoušel jsem to přes vzorec Ek=Eppřičemž Ek=1/2*m*v^2=Ep=m*g*h a Ep by se mělo rovnat nule protože je výška nulova vyjadřil jsem si v ale nevyšlo mi to tak jak by mělo.Mělo to vyjít 12,57 msa tu druhou rychlost jsem zkoušel podle vzorce Ek=1/2*m*v^2+1/2*J*ω^2 zase jsem si vyjadřil v ale taktež mi to nevyšlo mělo by to vyjít 7,95 msDěkuji za pomoc :)

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

dejavu*
hodnocení

2x

Proto, aby se to dalo vypočítat, je potřeba znát ještě otáčky, úhlovou rychlost nebo něco podobného, co charakterizuje rotační pohyb.

an*
hodnocení

otáčky jsem tam zapoměl připsat je to s frekvencí 600 otáček za minutu.

host*
hodnocení

0x

Nedalo by se to vypočítat jednoduše pouze z poloměru koule a počtu otáček?

1. vypočítáme obvod poloměr r=0,5 m a obvod o= 2.π.r tedy 2.3,14159.0,5 = 1.3,14159 = 3,14159 m

2. počet otáček n=600 otáček/minutu, obvodová rychlost za minutu tedy bude 600.3,14159=1885 metrů za minutu, což je 113098 metrů za hodinu, což je 113 km/hodinu, počáteční rychlost bez uvažování valivého odporu a odporu prostředí.

Ale vy chcete asi počítat energii valící se koule, ale na tu se neptáte, máte otázky jenom na obvodovou rychlost a rychlost valivého pohybu. (snad neuvažuju blbě, a nedělám zase nějakou chybu...)

dejavu*
hodnocení

0x
Nápověda hosta jde správným směrem, obvodová rychlost koule, dokud se otáčí na závěsu, bude 31,4 m/s. Horší je to v okamžiku, kdy závěs upadne. Jsou totiž možnosti, že rozjezd koule po ploše bude pružný, nebo nepružný. K žádanému výsledku 12,57 m/s se dojde v případě nepružné interakce. Původní hybnost koule, která byla J/R*ω, se rozdělí na posuvnou složku m*v a rotační složku J/R^2.Z toho lze po dosazení J ze zadání sestavit rovnici, ze které nakonec vyjde v=2/5*R*ω, tedy v=12,57 m/s.

x®
hodnocení

0x

V prvé řadě je důležité správně formulovat zadání:

Tuhe těleso práce a energie

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]