Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer,
chci se ujistit jestli mám otázky dobře vypracované:
1.Které dvě významné události změnily život lidem v Československu v polovině meziválečného období?
-nastup nacismu a hospodářská krize
2.Kde sídlila česká slavná filmová studia a co se s nimi stalo za války?( u teto otázky nevím co se snimi stalo)
-na Barrandově
3.Kdo je nositelem Nobelovy ceny v období První republiky a za co?
-Nobelova cena za literaturu 1984 Jaroslav Seifert
4.Jmenuj tři slavné umělce této doby.
-Jan Zrzavý, Karel Poláček, Jaroslav Seifert
5.Který citát je typický Masarykův?
-nebát se a nekrást
6.Masaryk byl také vědec. O co se mimo jiné zasloužil?
-O Rukopisy
7.Proč se TGM říkalo "tatíček Masaryk"?
8.Jak se změnilo národní uvědomění všech národnostních skupin v Československu po nástupu Hitlera v moci?
9.
Ke které zemi se po dobu První republiky ČSR upínalo nejvíce?
7) Protože domluvil vznik ČSR v USA, mezinárodně uznávaná osobnost, náš první prezident.
8) K Francii
doplněno 13.12.14 23:09:Historii filmového studia najdete zde cs.wikipedia.org/... .
doplněno 14.12.14 15:29:Na otázku 8 jsem vám odpověděla, pokud vidím, nevím, proč tedy nevíte odpověď.
doplněno 14.12.14 18:19:Omlouvám se, přehlédla jsem číslo, odpověděla jsem na 9 jako by to byla 8. Osmička mne docela mate. Nevím přesně, jestli národnostní skupinou se rozumí národnostní menšina. Vím, že v letech 36-37 byl vytvořen tlak za uznání německé menšiny za druhý státní národ v ČSR a z toho vznikly velké rozpory. Myslím, že jejich situace byla zásadně odlišná než ostatních menšin. Židy a Cikány nahnali do koncentračních táborů a o osudech jiných menšin za války v ČR nic nevím.
V období od roku 1918 – 1938 neobdržel Nobelovu cenu žádný Čech, ale jeden – Jaroslav Heyrovský – byl v tomto období na Nobelovu cenu dvakrát nominován – v roce 1934 a v r. 1938. (Celkem byl nominován čtrnáctkrát a cenu za chemii obdržel v r. 1959.)
Nobelovu cenu za fyziologii a lékařství za rok 1947 obdrželi manželé Gerty Theresa Cori, rozená Radnitz a Carl Ferdinand Cori (oba se narodili v Praze). V době udělení Nobelovy ceny už manželé měli občanství USA (od r. 1928).
doplněno 15.12.14 03:39:Na Nobelovu cenu za literaturu byl v letech 1932 až 1938 sedmkrát nominován i Karel Čapek.
Dobrý den, tak, prvni republika je označení pro období od roku 1918 do roku 1938 (takže se musíte vejít do tohoto časového ohraničení). Nobelova cena (dle mého názoru) nebyla v tom období nikomu od nás udělena (k bodu 3.) K bodu 1. - ano, hosp. krize a nástup nacismu v Německu. Myslím, že vzorem pro nás byla tehdy hlavně Francie (a i Velká Británie). Bod 5. - ano, to je citát správný. K bodu 2. - viz odkaz. Zdravím!
doplněno 14.12.14 18:07:Bod 8. nebyl ještě zodpovězen. Já bych řekl, že došlo k jeho posílení (sjednocení) proti nacismu. Ovšem, Němci se museli rozhodnout a valná část z nich byla Hitlerem oslovena kladně.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.