Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

PH roztoků - výpočet s omezenými informacemi

Od: qwertz12345 odpovědí: 3 změna:
Zdravím, v zadání mám sloučeniny a mám počítat jejich pH a porovnávat...ale nemám objem, hmotnost, nic, a podle vzorců, co znám, mi chybí objem, qbych mohl spočítat molární koncentraci...
Jak lze vypočítat pH, když jediné co mám, je: NaHCO3 H2O? Prosím, poraďte ;)

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Obě sloučeniny jsou amfolyty, tedy se chovají současně jako kyselina i jako báze. Voda disociuje podle rovnice
H2O ⇄ H+ + OH- a součin koncentrací obou iontů je při 25°C 10^-14 (iontový produkt vody) a jak je z rovnice patrné, jsou koncentrace obou iontů stejné - 10^-7mol/dm3 a tedy tomu odpovídající pH = 7.

Iont HCO3- se jednak chová jako zásada - váže proton na H2CO3 a jednak jako kyselina proton uvolní za vzniku iontu CO3(2-). V takovém případě je výsledné pH dáno dvěma současně probíhajícími reakcemi. Rovnovážná konstanta reakce

HCO3 + H+ ⇄ H2CO3 je dána konstantou Ka1, respektive pKa1 = 6,38; rovnováha druhé reakce
HCO3- ⇄H+ + CO3(2-) je dána konstantou Ka2, respektive pKa2 = 10,35

Výsledné pH = (pKa1+pKa2)/2 = (6,38 + 10,25)/2 = 8,315 a nezávisí na koncentraci s výjimkou velmi nízkých
<10^-6 mol/dm3 nebo velmi vysokých> než cca 0,1mol/dm3.

qwertz123456
hodnocení

Jak vypočítáš Ka? Potřeboval bych obecnější vzorec...

Ka respektive pKa = -log(Ka) najdeš v tabulkách. Obecně pro kyselinu HA platí

Ka = c(H+)*c(A-)/c(HA) případně pro obecnou kyselinu nebo bázi HxAy

Ka = c(H+)^x*c(A-)^y

Pokud nemáš tabulky a děláš chemii, můžeš si nějaké stáhnout tady:

leteckaposta.cz/...

doplněno 12.12.14 10:28: Ze vztahu Ka = c(H+)^x*c(A-)^y mi část nějak vypadla. Správně má býtKa = c(H+)^x*c(A-)^y/c(HxAy)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]