Nejste přihlášen/a.
mám 15 litrů 85% kyseliny a potřebuji ji zředit na 15%. Jak vypočítat kolik vody se má přilít.
Děkuji
Vasich 15 litru 85% kyseliny obsahuje:
85% kyseliny = 12,75 litru
a
15% vody = 2,25 litru
Dejme tomu, ze ciste teoreticky z tech 15 litru nejak dostaneme tech 12,75 litru 100% kyseliny (jen tak pro vypocet).
Aby jsme dostali 15-ti% kyselinu, musi se rovnat tech 12,75 litru 15-ti% z celku.
15% = 12,75 litru kyseliny a zbytek tedy 85% = 72,25 litru bude voda
Jelikoz je do 12,75 litru 100% kyseliny jiz 2,25 litru pridano, vychazí mi ze je treba pridat 70 litru.
PS: prosim ale radeji děkana strejce o kontrolu, dekuji
Chemie je mi zcela cizí a tak postrádám její logiku. Domnívám se však, že nebudu daleko od pravdy, když k výpočtu použiji tohoto postupu a dojdu k výsledku podobnému vašemu ( bedna a spider ).
{(85 / 15) . 15} - 15 = 69,99
85% ku 15% násobeno množstvím původních 15 litrů (tj. 84,99 litrů) mínus původních 15 litrů =výsledek.
A bacha na mísení obou kapalin! ( jak již podotkl bedna)
strejc
Děkuji za vyřešení mých procent. Já na to šel jako spider ,tak že budu ředit vždy půlkou 15:15 = 42.5 % atd. Těch 70 litrů je asi správně protože jsem to slyšel již z více míst.
Děkuji Papuga
Požádal jsem o pochopitelné vysvětlení profesionálního chemika, který mi odpověděl takto:
Takze mame k dispozici 15l 85% kyseliny a chces z ni dostat 15%centni.To znamena,ze smichas 15dilu kyseliny s 70dily vody.Jeden dil muze byt maly panak, dva velke panaky, 2dcl,litr,proste objem kapaliny jaky si zvolis,ale po dobu redeni,tento objem musi zustat konstantni.Takze pokud mas nejakou odmerku,tak tu odmerku 70x ponoris do vody a 15 do kyseliny. resp. 7x a 1.5x. Pokud zustaneme v litrech,tak nared 1.5litru kyseliny s 7litry vody.Vznikne ti roztok o objemu 8.5litru.
On věc zjednodušil zkrácením na desetinu, ale spolehlivost výsledku je zde stejná... Součastí řešení bylo důrazné poučení o lití kyseliny do vody...
strejcTak ještě jednou pro rypáka a to s kalkulačkou, která nebude zaokrouhlovat, jak on říká:
{(85 / 15) . 15} - 15 = 69,99
85 : 15 = 5,66...
5,66 x 15 = 84,99..
84,99 - 15 = 69,99
Hele spider, nemám tě za vola a tak ho ze sebe nedělej - nemáš to zapotřebí.
strejc :PKopie tvého textu:
Super, takže základku máme oba. Konečně někdo na úrovni. Naparovat se a rýt není potřeba. Nelíbylo se mi akorát, že se ti někde ztrácí čísla. Toď vše. A když máš tu kalkulačku, kolik je podle ní (100/6)x3?
Obávám se, že jsem tu základku zvládl lépe a raduji se, že nejsem na tvé úrovni.
Nevím proč, ale nabývám dojmu, že se snažíš tuto naprosto marnou diskuzi natahovat do nekonečna a proto, pokud se chceš dále babrat v ničem, doporučuji přejít na DISKUZI. strejc :P
Tak naposled - pokud použiješ kalkulačku bez zaokrouhlení, a tím jsi začal, bude vždy podíl s periodou, která způsobuje onen výsledkový nesouhlas, který ti leží v hlavě.
Pokud budeš bazírovat na takových malichernostech, staneš se únavným. Stačí říci, že je výsledek zaokrouhlen na určitý počet desetinných míst či dokonce čísel celých. Já jsem spíš docela vyděšen tím, že absolutně nezvládáš základní češtinu, která, jak se domnívám, je naším společným jazykem. Asi proto si nerozumíme...
Nechme už těch marných kydů, je na čase, aby nás al bunda poslal zase spát... A pokud chceš dál prudit, dej to na diskuzi!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.