Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Soustava rovnic (rovnost)

Od: ninamo odpovědí: 4 změna:

Zdravím.

Mohl by mi někdo prosím vysvětlit, jak vypočítat tuto soustavu rovnic:

3 - 2t = 6 + 3s

4 + 3t = -0,5 - 4,5s

? Klasickou soustavu rovnic jsem schopna vypočítat, ale tady si prostě nevím rady. Když chci použít sčítací metodu, tak se ztratí obě neznámé.

Díky za případné odpovědi.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

x®
hodnocení

2x

To znamená, že soustava má nekonečně mnoho řešení. Jednu neznámou si můžeme libovolně volit a druhou pak vypočítat.

Soustava rovnic (rovnost)

hm*
hodnocení

1x

Ty rovnice nejsou nezávislé, jedna je jen násobkem druhé. Takže máme vlastně jen jednu rovnici pro dvě neznámé a to nemá jednoznačné řešení, dostanem jen závislost (nějaký vztah) těch proměnných.

hodnocení

1x

Řešení již máš – rovnice má nejkonečně mnoho řešení; x je i napsal. Jen podotknu z obecného hlediska: pokud při součtové metodě vypadnou obě promenné, může to znamenat (a zde to i znamená), že rovnice mají nekonečně mnoho řešení; to když vypadne i absolutní člen a vznikne rovnice 0 = 0. Může to ale také znamenat, že systém nemá žádné řešení, to když absolutní člen nevypadně a zbyde výsledek typu 1 = 0, což nemůže platit.

filip17*
hodnocení

0x

Ahoj,

hoď jsem i tvůj postup a kouknem na to ;)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]