Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Týmy se rozešli(y)

Od: samka odpovědí: 11 změna:

Má být správně: "Týmy se rozešli" nebo "Týmy se rozešly"?

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Druhá možnost je správná

ohneta*
hodnocení

3x

Jen doplním zdůvodnění: ty týmy se rozešly.

doplněno 01.12.14 13:52:

@majsterjoe já než si vždy vzpomenu na vzor, tak si to odůvodním takhle.

majsterjoe*
01.12.14 13:38

hrady

Ohneta, tohle je perfektní zdůvodnění, dokud Vám osmák neřekne "ty mládenci". Pak je v háji. Spisovná čeština je natolik na ústupu, že dítě nepozná, že "ty + mužský rod životný" není správně. Nehledě na to, že vždy pár dětí ještě do páté třídy neslyší rozdíl mezi "ty" a "ti", sluchová analýza a syntéza je nedostatečná.

hahanaj*
hodnocení

1x

týmy je slovo neživotné -tedy ty týmy se rozešly takže tvrdé Y

hodnocení

0x

I ty,Brute?

esme*
hodnocení

0x

Vím nastopro že "týmy se rozešly", ale zabte mne jestli jsem si jistá proč. Tým bez týmu jako hrad bez hradu? Živí kontra neživý; slovo natolik cizí že je tvrdé... Pomoooc, je tu nějaký jazykozpytec? Teď kvůli tomu neusnu... :(

martinaa*

Ano, rod mužský neživotný, týmů jako hradů, tudíž ty týmy jako ty hrady ;). TI živí x TI neživý x ten neživý.

I bez hradu si stačí říct TY týmy.

Teoretické zdůvodnění: shoda podmětu s přísudkem.Ale zas až jazykovědec na to být nemusí, to je s kanonem na mouchu

hodnocení

0x

Řekl bych, že rozdíl mezi "TY" a "TI" je dost často zásadní a dnešní mládež si to nedokáže moc odvodit... Takový Pepíček by mohl mluvit ...

našel jsem raději slušnější verzi:

Ve škole říká učitelka: "Děti řekněte mi nějakou větu na slovo Yetty". Anička se hlásí a říká:"Yetty je mystická postava." Učitelka:"Ano, správně a kdo to ještě zkusí?" Jurko z Ferkom se hlásí jako diví se slovy: "Paní učitelko, pani učitelko, my máme dialog!" Učitelka:"Dobře poďte před tabuli a mluvte" Jurko a Ferko přijdou před tabuli a říkají: Jurko:"Je ti zima?" Ferko:"Je, ty vole!"

eivlis*
hodnocení

0x

Rozesly...Ja si to taky vzdy oduvodim vetou...ty tymy se rozesly:)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]