Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pravděpodobnost - nezávislost jevů

Od: amro odpovědí: 3 změna:

Dobrý den nemůžu se dopočítat pravděpodobnosti dvou jevů, tak snad mi někdo poradí zde.
Problém : Mám 10 objektů např. kuliček (průhledných) které v jednom okamžiku změní svou barvu na modrou nebo červenou ( pravděpodobnost, že barva bude modra je stejná jako že bude červená ) . Otázka zní jakou mám pravděpodobnost, že z těchto 10ti objektů budu červenou i modrou a jakou mám pravděpodobnost, že budou maximálně 2 červené? A jsou tyto jevy nezávislé?

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

dejavu*
hodnocení

2x

Podle mne je to příklad na klasické binomické rozdělení, kde pravděpodobnost, že k objektů z n nabyde jeden ze dvou stavů, je (n nad k)p^k * q^(n-k). Barva jednotlivých kuliček po změně na sobě navzájem nezávisí. V našem případě n=10, p=q=1/2. Pokud 1. z hledaných výsledků znamená, že budou zastoupeny obě barvy (věta je nejasná, chybí 2. sloveso - budu co?), jsou všechny stavy, kromě těch, kdy jsou všechny modré nebo všechny červené, což spočítáš z uvedeného vztahu.
2. hledaný výsledek znamená, že nebude žádná červená nebo jedna nebo dvě, což opět po řadě lze spočítat z uvedeného vztahu.

amro
hodnocení

Děkuji mnohokrát prostuduji si pořádně to binomické rozdělení a vrhnu se na to, jinak ta první větu pozměním kulička je zde vejce ze kterého se líhne slepice (červená) nebo kohout (modrá) a vylíhnutí slepičky a kohouta z jednoho vejce je stejně pravděpodobné. Jev 1. ,že se z 10ti vajec vylíhne slepice i kohout.

amro
hodnocení

Předem děkuji za všechny nápady připomínky a řešení.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]