Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Slovní úloha FRAUS 3.ročník

Od: suzanne* odpovědí: 5 změna:

tak ještě další úlohy :(

cihla váží 1kg a půl cihly - kolik váží cihla?

Z peněz, které měla paní Marie v peněžence, dala za první nákup pětinu. Ze zbytku si mohla koupit 2kg jahod. Koupila si ale jen jeden a půl kg za Kč 60,-. Kolik korun měla paní Marie původně v peněžence? (jestli jsem to dobře zpočítala, tak jí zbylo Kč 20,-, ale vůbec netuším, jak mám zjistit, kolik měla původně v peněžence, když nevím, kolik dala za první nákup peněz?!)

Jsem mimo :(

Díky.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Suzanne, kolik dala Marie za první nákup, víte. Je to obsaženo v první větě, jen to není vyjádřeno přesně v korunách, ale ve tvaru zlomku ve vztahu k celkovému množství peněz.

Ta "věta" o cihle je nesrozumitelná.

není nesrozumitelná

x=1+0,5x

o,5x=1

x=2 kg

Váží 2 kg

Obvykle se zde řešení neuvádí, ale jak tohle jinak vysvětlit?

Nebo slovně: Cihla samozřejmě váží tolik, co cihla neboli dvě půlky cihly. Jednu půlku mohu nahradit kilovkou, dvě půlky tedy váži dvě kila.

ladinpraha*
hodnocení

0x

Cena prvního nákupu je jasně uvedena.

A ta cihla? Stačí jenom umět číst.

suzanne*
hodnocení

Díky všem - snad se s těmito úlohami časem dokážu vypořádat :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]