Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kolik má algebrogram řešení a jak se to počít

Od: terci* odpovědí: 8 změna:

nevíte kolik možností výpočtů má tento algebrogram:KOSA.SAKO=BABA když mohu doplnit čísla 0-5?

dík

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Obvyklae se algebrogramy řeší pomocí logických úvah a zčásti zkusmo. například pro algebrogaram KOSA + SAKO = BABA bych začal poslední cifrou, z níž bych usoudil, že O = 0, podle třetí cifry bych pak usoudil, že S + K negeneruje přenos, čili ten součet je nanejvýš 9, dále B nebude nula (tu už máme, ) a takhle bych uvažoval. Ale vy tam máte násonení? To se mi nezdá, to by nevycházel počet cifer.

doplněno 26.11.14 19:17:

Nebo je tam minus?

terci*
hodnocení

je tam sčítání, omlouvám se za chybu . ale doplňují se tam jen čísla 0-5

fairy
K=1
o=4
S=2
A=0
B=3
1420*2014=2020

samba
hodnocení

0x

No takže... O=0 to je jasné ne? A je 2-3,S je asi 1 a K zřejmě 4,B je nezjištné jako A ale tudíž že K+S je 5 tak B bude 5...Výsledek je asi 5353

"S je asi 1" – to je opravdu precizni matematická úvaha.

Zkusil bych to takhle: S + K = B a ani S, ani K není nula, tedy B je minimálně 3, maximálně 5. Ale: Ze symetrie úlohy vidíme, že S a K lze zaměnit, takže budu předpokládat, že S je menší než K, (a k nalezenému řešení přidám ječtš to, kde jsem K a S zaměnil). K nemůže být 5, to už by na B nic nezbylo. Na druhou stranu zkusme ty tři možnosti pro B

B = 3. Pak je nutně K= 2 , S = 1 a na A zbyde 4 nebo 5. A už mám tato řešení:

A = 4, B = 3. K = 2, S = 1 (a samozřejmě O = 0, to je vždy)

A = 5, B = 3. K = 2, S = 1

a dalčí dvě se záměnou K a S.

Pro B = 4 bude K = 3, S = 1 a A buď 2 nebo 5 (a záměna K a S)

No a pro B = 5 bude S = 1, K = 4 nebo S = 2 a K = 3 a za A mohu zvolit libovolné z dvou zbylých čísel; to už vypisovat nebudu. Ale celkem je těch řešení docela dost.

adamk*
hodnocení

0x

asi 40 řešení nebo 20 nebo 25 sám to mám vědět

adamk*
hodnocení

0x

rychle někdo řeknete co to je mám málo času

*hej**nevi*

milana*
hodnocení

0x
Vite ze je to na matematickou olimpiadu!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]