Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Hmotnostní zlomek - příklad

Od: 77789 odpovědí: 3 změna:

Ahoj, mohli byste mi prosím pomoct s tímto příkladem?

Kolik železa se získá zpracováním 10 t železné rudy o vzorci Fe3O4, jestliže ruda obsahuje navíc ještě 10% nečistot?

napadlo mě to počítat přes vzorec: m(A) = w (roztok) . m(roztok), takže bych vynásobila mezi sebou 0,9 (protože, pokud chápu dobře, ruda bude jen 90% díky nečistotám) a těch 10 tun, resp 10 000. Ovšem přijde mi divné, že by se získalo 9tun železa.

Děkuji.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

rv*
hodnocení

0x

Začátek dobrý, ale získáte 9 tun Fe3O4 a teď pokračujte kolik v těch devíti tunách je železa a kolik kyslíku.

hodnocení

0x

Jedna molekula Fe3O4 obsahuje 3 atomy želea o hmotnosti 3*Ar. Hmotnostní zlomek železa v Fe3O4 tedy bude

w(Fe) = 3*Ar(Fe) / M(Fe3O4). A dál už je to malina, že?

77789
hodnocení

A bajo, jasně. :D Příště začnu počítat dříve a třeba mi to bdue lépe přemýšlet. Děkuji. :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]