Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nechápu chemii

Od: miri3 odpovědí: 6 změna:
Dobrý den, potřebuji se nutně dostat na jednu úžasnou školu na průměr, vycházelo mi to dobře, ale teď jsem začala docela propadat z chemie, dostávám samé 4 a 5 :( Neznám nikoho kdo by mi to mohl vysvětlit a navíc mám neochotnou učitelku na chemii, tak potřebuji aby mi někdo z vás vysvětlil tyhle věci :
U toho 1. obrázku vůbec nechápu, kde se vzalo těch 48 g/mol a potom jak je tam to w= 1mol/1mol, tak jak poznám, že tam má být 1 mol a ne 2?
A u toho 2. obrázku chápu vlastně jenom ty 2 řádky, potom už vůbec nechápu kde se dole vzala ta čísla.
Moc prosím aby mi to někdo vysvětlil, doufám že jsou vidět ty obrázky, píšu to přes mobil.

Nechápu chemii
Nechápu chemii #2

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ashkira
hodnocení

2x

A jsi si jistá tím CaO3? Něco takového totiž vůbec neexistuje. To spíš bude CaCO3, tomu by pak odpovídala i ta molární hmotnost. (Budu tedy počítat s tím, že to má být CaCO3)

1. Těch 48g/mol je molární hmotnost kyslíku v CaCO3, takže M(CaCO3=40,1+12+3*16=101,1g/mol
A u toho w - to spočítáš tak, že hmotnost složky, pro kterou to chceš zjistit (Ca) vydělíš hmotností celé té látky (CaCO3). Ve sloučenině máš jenom jeden atom Ca, tak proto je to 1mol/1mol. (Kdybys třeba počítala obsah draslíku v K2CO3, tak to bude 2mol/1mol).

A nemáš někde zadání toho druhého? Takhle moc nevím, co máš spočítat.

dejavu*
hodnocení

2x

U prvního příkladu je hlavní potíž v tom, že výpočty odpovídají podílu Ca v CaCO3 (uhličitanu vápenatém): 40,1g/mol je Ca, 12g/mol je C a 48g/mol je 3x O. Sloučenina CaO3 vůbec nebude držet pohromadě, to je nesmysl. Vztah w= ... říká, že hmotnostní zlomek (podíl) se spočítá z hmotností 1molu prvku (Ca, tj. 40,1g) a 1molu sloučeniny (CaCO3, tj. 100,1g), podíl molárních hmotostí je rozšířen 1mol asi jen formálně kvůli úpravě jednotek.

2. příklad je zapsaný od půlky, samým začátkem je pravděpodobně rovnice oxidace 4P + 5O2 --> 2 P2O5.
Molární hmotnosti M(A) = M(P) = 31g/mol a M(B) = M(P2O5) = 2*31 + 5*16 g/mol = 142g/mol se vezmou z (Mendělejevovy) periodické tabulky prvků jako hmotnostní čísla. a=4 a b=2 jsou počty molekul P a P2O5 vstupujících, resp. vystupujících z reakce, zároveň je to poměr látkových množství (oxidací 4mol fosforu vzniknou jen 2mol oxidu). m(A) = 4/2 * 31/142 g/mol * 7g se pak dá vyložit jako hmotnost fosforu (P), který musí vstoupit do rekace, aby vzniklo m(B)=7g oxidu fosforečného (P2O5), na což asi byla původní otázka.

Co se chemie týče, najdi si doučování, čím dřív, tím lépe. Na netu je několik serverů s doučovateli.

doplněno 24.11.14 23:24:

Není zač, mám radost, že to chápeš, i že máš chuť do toho doučování. Za chvíli to budeš mít v paži a není vyloučeno, že se vypracuješ z propadání na jedničku, jakmile to pochopíš, bude se to zdát naráz lehké a někdy i zajímavé a pak se přijď pochlubit. Teta Dežaví tě podrbe za uchem a pochválí. :-D Doučovatelských serverů je hodně, nevím, odkud jsi, dala bych sem konkrétní odkazy pro ten daný okres nebo město, lze se i doučovat na dálku po skype, ale zrovna u chemie to je trochu náročnější. Když budeš něco potřebovat, je lepší příště přijít hned odpoledne, ať se to stihne vyřešit a ty to pochopíš, bude se ti líp usínat. :)

miri3
hodnocení

Děkuju, doučovatele si určitě najdu, do teďka jsem to odkládala a byla to chyba.

pf
hodnocení

0x

Já se v chemii, už také nevyznám, ale nemůžeš zajít třeba za jinou učitelkou, jestli by ti to nevysvětlila?

miri3
hodnocení

Chemii u nás na škole umí jenom 1 učitelka a ta když za ní přijdu, tak mi řekne že jsem měla dávat pozor, když to vysvětlovala, ale ona vysvětluje tím způsobemže to pochopí asi 5 lidí z celý třídy.

miri3
hodnocení

Děkuju moc za odpovědi, jinak je možné že to CaO3 jsem si špatně opsala z tabule, tak se kdyžtak omlouvám. A začátek toho 2. příkladu nemám, ani jsem si nevšimla, že tam chybí. Opravdu děkuju, už to docela chápu :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]