Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak na výkres součástky redukčního ventilu

Od: dave12 odpovědí: 8 změna:

Přeji všem pěkný den, potřeboval bych pomoci s tímto výkresem, jestli by někdo ze zkušenějších strojařů nenakreslil aspoň od ruky nástin celé sestavy, předem všem děkuji za ochotu :)

doplněno 24.11.14 07:10:

ještě k toleranci viz. bod A

Jak na výkres součástky redukčního ventilu
Jak na výkres součástky redukčního ventilu #2

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Tak jo, vrhneme se do toho. Předem se omlouvám, že to nebude dokonalý, ležím v posteli, takže mi nezbývá než vyjít s tím, co mám v hlavě.

V nárysu protáhni hlavní osy (to jsou ty do pravého úhle) a doplň ty osy ze středu, co procházejí dírami Ø12. Potom Ti dojde, že to, cos zakótoval jako 120°, je ve skutečnosti jen 60°, tak to oprav a doplň kótu 3x120°. V řezu Ti chybí osa, doplň. Tahle osa bude základnou A (neplést s plochou A v zadání), tzn. zmizí obě označení základen A, jak z řezu, tak z nárysu. Základna B je dno Ø28, nikoliv celé čelo součásti. Z nárysu zmizí i to označení základny B, nemá tam co dělat. (mimochodem v jednom výkresu může být jen jedna základna A, jedna B...) Ø28 je válcová plocha, nikoliv vnější průměr kuželové plochy sražení hrany. Ø65 nemá být v závorce, závorka je vyhrazená pro míry, které jsou nadbytečné a výkres přeurčují. Ještě Ti chybí drsnosti, zakótování veškerých sražení hran a hloubka Ø28. Tolerance a správnost určení Ø12 Ti z postele nezkontroluju. Je toho hodně, tak jsem něco mohl přehlédnout. Kdyžtak to oprav a můžeme dát další kolo.

ddave

moc děkuji a posílám ještě opravu, jestli takto...

Jak na výkres součástky redukčního ventilu #3

Už to vypadá mnohem lépe, ale některé věci jsi neopravil. Nezmizelo označení základny B v nárysu, C v řezu (opakuju neplést si základnu C s plochou C) Naopak není doplněno označení základny B v řezu. Co jsem na poprvé přehlédl, je tolerování roztečné kružnice Ø42, to je nadbytečné, jedná se o teoretický rozměr, tolerance je již dána tolerancí polohy prvku. Ta kóta 2 mm neodpovídá proporcím, na válec Ø28 by zbyl 1mm...

strygo*
hodnocení

0x

jako nákres celé sestavy?

figurek*
hodnocení

0x

no já jsem asi dost dobře neporozuměl otázce. Detaily se přece dělávají podle sestavy a ne naopak. Podle mě se ale po vás nechce nakreslit sestavu, ale jen dva detaily s rozměry a tolerancemi podle zadání.

No ale jestli to opravdu má být sestava, pak hledejte u vás ve škole. Někde ve skriptech nebo někde v tabulkách nebo v nějakém katalogovém listu najdete i tu vaši sestavu. Možná že bude větší, možná že bude menší, ale to je fuk. Po vás se chce jenom to, abyste ji adaptoval na zadané rozměry.

ddave

omlouvám se za blbě položenou otázku, ano potřebuji jenom řez, který tedy zvládnu sám, ale jde mi jen o to okótování a vytažení daných geometrický tolerancí, a rozměrových tolerancí, prostě čiště výrobní list. Stačí mi jen ta součástka č.9, nárys od ruky a okótovat dle požadavků...

děkuji všem

No tak tedy zadání máš, tak směle do toho. Ono se to tu jmenuje Poradte.cz, nikoliv Udelamezavasrys.cz

Až budeš mít nějakej konkrétní problém, tak ti tu určitě poradíme.

Mimochodem technické kreslení není exaktní a učitel má vždycky pravdu (pokud ji nemá, platí pravidlo č.1). Takže i perfektně udělanej rys od konstruktéra může skončit se známkou 3-. Mohl bych vyprávět.

ddave

tak jestli takhle by to mohlo být zhruba...

Jak na výkres součástky redukčního ventilu #4

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]