Nejste přihlášen/a.
Potřebovala bych zjistit vzorce a názvy těchto sloučenin...A ještě bych potřebovala vysvětlit jak se to vypočítá..díky za odpovědi
chroman hlinitý
hydrogensíran hořečnatý
kyselina bromovodíková
kyselina trihydrogenfosforečná
chlorečnan měďnatý
Zn(No2)2 (ty dvojky sou malý)
CuBr2 . 7H2O
NaH2PO4
LiClO
H2SO3
Důležité je znát značky prvků a vědět, jakým koncovkám odpovídá které oxidační číslo -
1 = -ný
2 - -natý
3 - itý
4- ičitý
5 -ičný/-ečný
6 -ový
7 -istý
8 -ičelý
Třeba ten chroman hlinitý- já si nejdřív udělám název kyseliny chromové. Vzorec kyselin má vždycky na prvním místě H, na druhém je značka prvku a poslední je kyslík. Takže máš HCrO. Chrom má podle koncovky chromAN = (chromanový, ale to se zkrasuje, stejně jako síranový=síran) mít oxidační číslo 6. Vodík má oxidační číslo vždy 1 a kyslík oxidační číslo mínus dva. To si zapíšeš nad ty prvky. Potřebuješ, aby součet všech oxidačních čísel byl 0. Protože má chrom mít SUDÉ oxidační číslo, budou ve sloučenině dva atomy vodíku, čili dostaneš H2Cr0. 2*1 z vodíku + 6 z chromu děleno -2 kyslíku rovná se 4. Tu čtyřku si napíšeš ke kyslíku a máš vzorec kyseliny chromové - H2CrO4. Pro vytvoření vzorce chromanu je důležité to CrO4. To si napíšeš a před to dáš značku hliníku.
Protože CrO4 má ve výsledku oxidační číslo -2 (1*6-2*4) a hliník má podle koncovky hlinITAN mít oxidační číslo 3, napíšeš si to nad tyto části. A vyrovnání oxidačních čísel dosáhneš tak, že použiješ tzv. křížové pravidlo. Za Al napíšeš ne 3, ale tu mínus dvojku, CrO4 dáš do závorky a za to napíšeš trojku. Ve výseledku tedy máš Al2(CrO4)3. Toť vše.
Kdyř máš kyselinu trihydrogenfosforečnou, tak to TRIHYDROGEN znamená, že tam budou tři atomy vodíku. U kyseliny bromovodíkové je to jinak, to je jednoduše HBr. To se nedá nijak vysvětlit, když název kyseliny končí na -vodíková, tak prostě jen napíšeš značky těch prvků.
CuBr2 . 7H2O: začneš tím, že název je heptahydrát. Hepta protom že je tam 7 molekul a hydrát proto, že je tam voda. Br je značka pro brom, brom na druhém místě vzorce znamená, že jde o bromid. Dvojka se za bromem ocitla zase kvůli křížévému pravidlu, tzn. že 2 je oxidační číslo mědi. Dvojka odpovídá koncovce v názvu -natý. Takže: je to heptahydrát bromidu měďnatého.
LiClO - kyslík má oxidační číslo -2, lithium vždycky 1. Dopočítáš si, že na Cl zbývá oxidační číslo jedna. Takže je to chlornAN lithNÝ.
Prostě vždycky je důležité si určit oxidační čísla a spojit si je s přiřazenou koncovkou. To je všechno. Chce to cvik, já z toho byla v první chvíli zoufalá, ale jakmile si člověk uvědomí ten princip, tak je to docela snadné. Držím palce při řešení ostatních!
Trochu mě vždy rozčiluje,když se kombinuje české názvosloví s latinským.Když si předkové před světem vymohli kysličníky a dnes je snaha používat název oxidy.Hydrogensíran je vlastně kyselý síran.
Ale k věci.
V každém případě je třeba znát základní vzorce kyslíkatých kyselin, bezkyslíkatých kyselin a kysličníků.Z nich se snadno odvodí jejich soli s respektováním valenčních vlastností.Kyselé soli,neboli hydro- jsou odvozeny z normálních,náhradou kationtu vodíkem.
Bezkyslíkaté kyseliny mají svoje specifické názvy,které je potřeba se naučit zpaměti.
Kyseliny ze seznamu.
Kyselina chromová - H2CrO4 chroman Cr +6 - hlinitý Al -3
sůl chroman hlinitý - Al2(CrO4)3
Kyselina sírová - . H2SO4 Síran S +6 hořečnatý Mg -2
sůl kyselý síran hořečnatý Mg(HSO4)2
kyselina halogenidů Br,Cl,J,F.
HBr H-1 Br1+
Ty další zkus sama.
JABRAKA
Nepleteš si katodu a anodu s aniontem a kationtem?
Když to čtu nahoře, tak si říkám, nemělo by být anionem?:D
Myslet si můžete cokoli, já studoval lékařskou chemii na LF UP Olomouc, takže vím, co a jak je .. :D
úplně jsem z toho janek,máš pravdu,skutečně jsem psal znaménka obráceně.Samozřejmě jsou kationty + a anionty -.U toho bromu jsem to také napsal správně,je to anion.
JB
chroman hlinitý: Al2(CrO4)3
hydrogensíran hořečnatý: Mg(HSO4)2
kys. bromovodíková: HBr
kys. trihydrogen fosforečná: H3PO4
chlorečnan měďnatý: Cu(ClO3)2
Zn(NO2)2: dusitan zinečnatý
CuBr2*7H2O: hepta hydrát bromidu měďnatého
NaH2PO4: dihydrogenfosforečnan sodný
LiClO: chlornan lithný
H2SO3: kyselina siřičitá
všechny ty čísla jsou malé jako dolní index. Musíš se naučit skupiny a jejich oxidační čísla plus názvoslový. Např. ClO je z kys. chlorné proto je to chlornan, dusitany jsou zase z kyseliny dusičné a pod.
chroman hlinitý ... Al(ClO)3
hydrogensíran hořečnatý ... Mg(HSO4)2
kyselina bromovodíková ... HBr
kyselina trihydrogenfosforečná ... H3PO4
chlorečnan měďnatý ... Cu(Clo3)2
Zn(No2)2 (ty dvojky sou malý) ... dusitan zinečnatý
CuBr2 . 7H2O ... heptahydrát bromidu měďnatého
NaH2PO4 ... dyhydrogenfosforečnan sodný
LiClO ... chlornan lithný
H2SO3 ... kyselina siřičitá
doplněno 07.11.09 15:29:První jsem přečetl chlornan hlinitý, takže:
chroman hlinitý ... Al2(CrO4)3
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.