Nejste přihlášen/a.
Ahoj,
poraďte mi prosím, co je správně. Píše se vyjímka nebo výjimka. Dlouho jsem nad tím nepřemýšlel a zapomněl jsem odůvodnění.
díky
Dobrý den, když napíši do svého (chytrého) editoru slovo vyjímka, tak se to červeně podtrhne.
Když zapíši slovo výjimka, tak je to bez podtržení a tudíž zřejmě správně. Zdravím!
Samozřejmě výjimka. Zdůvodnila to @inzinyrka, můžete si tíž přečíst text, kde je tento problém pojaat trochu obecněji:
Pochybujeme však spíše v případě tvoření nových slov - na poště si říkáme: je správně odesílatel nebo odesilatel? A ovladatelný nebo ovládatelný?
V těchto případech jsou správné obě možnosti. Starší úzus - jazyková zvyklost preferovala při odvozování krácení, dnes jsou obvykle možné obě formy. Ale neplatí to vždy a jedním z frekventovaných slov, u nichž o délce samohlásky pochybujeme je výjimka. Slovo výjimka patří mezi názvy dějů a výsledků děje, tedy podstatná jména odvozená od sloves. U tohoto typu dochází k hláskovým alternacím, samohláska základu se při odvozování krátí, např. získat- zisk. U slova výjimka odvozeného od slovesa vyjímat jde o to, že se v základu mění kvantita dvou samohlásek. První samohláska se prodlužuje, druhá se krátí. Stejný proces nastává např. u slov výšivka odvozeného od vyšívat nebo výhybka od slovesa vyhýbat se. V těchto případech obvykle nepochybujeme, výjimka psaná i vyslovovaná nesprávně jako vyjímka je však stále živá.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.