Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Elektrolýza - co se stalo

Od: ravda odpovědí: 5 změna:

Dobrý den,

včera jsem si zkoušel "elektrolýzu" vody a dnes roztoku s NaCl. V obou případech mi z jedné elektrody začali unikat bublinky, mám za to že z katody. A na anodě se vytvořilo něco co vypadalo jako vodní kámen. Zároven se v tekutině vytvořil bílý zákal, přes který není vidět vůbec nic.
Zajímalo by mě co se tedy opravdu stalo, jesti se oddělil například sodík od chloru a co byl ten zákal.
V příloze je jak to vypadalo s vodou.
Ještě jednou upozornuji, že chemii, hlavně té praktické části, nerozumím.
Děkuji za vysvětlení

Elektrolýza - co se stalo

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

2x

Myslím,že na takové experimenty,jaké chceš provádět,musíš mít aspoň trochu znalosti z oborů chemie.Při elektrolyze vody mohou vznikat plynné součásti reakcí(H2 + O2 a v druhém případě chlor.

JABRAKA

ravda
hodnocení

Nevím jestli tomu rozumím, ale v učebnici jsem si to přečetl. Spíše by mě, ale zajímalo, jestli se mi to doopravdy povedlo, nebo jestli tam vzniká něco jiné (a není za potřebí nějaké další věci, aby to proběhlo jak má). A ještě bych se chtěl zeptat, proč ta voda tak zbělá?

Řekl bych, že vzniká hydroxid sodný a ten asi reaguje s kovem elektrod.

ravda
hodnocení

Elektrody jsou z cínu, děkuji za nápad, zkusím to s jinými

mrkva

vypadá to, že na katodě se vyredukovává vodík a cínová anoda se sama oxiduje asi na hydroxid cínatý. Taková poučka pro elektrochemii - na katodě probíhá redukce a na anodě oxidace. Zkus elektrody z indeferentního materiálu (třeba uhlík) a na katodě ti zas bude vznikat vodík a na anodě chlor při elektrolýze roztoku NaCl a při elektrolýze vody ti bude vznikat malé množství vodíku na katodě a kyslíku na anodě.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]