Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Změna oboru bez souhlasu rodičů

Od: njnuofe odpovědí: 3 změna:

Dobrý den, mají naši právo nutit mě studovat školu, kterou mi sami vybrali? Nesouhlasil jsem už před tím, ale nikdo se na můj názor neptal a zápisový lístek tam poslali bez mého souhlasu. Škola mě nebaví, učivo nezajímá, obor mi nic k tomu, co bych v budoucnu chtěl dělat nepřinese. Navíc to ,co chci dělat s tímto vzdělání ani nebudu moci dělat. Vím, že maturitu potřebuji, ale mám chuť se na to vykašlat a odejít si žít po svém. Plnoletý ještě nejsem a četl jsem, že na změnu školy, případně jen oboru na stejné škole, potřebuju souhlas rodičů, jde to i jinak..?

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

0x

S rodiči sis měl promluvit před podáním přihlášky na SŠ (měl jsi právo si školu i obor vybrat sám) a pokud jsi s oborem nesouhlasil, neměl jsi podepsat přihlášku ani zápisový lístek.

Dokud nejsi zletilý, neobejde se změna oboru bez souhlasu rodičů. Pokud hodně stojíš o změnu již teď, musíš si ji vyřídit s rodiči.

Vysvětlit jim situaci a rozumně argumentovat. Budeš-li tvrdit "nebaví mne to" nebo "k ničemu mi to nebude", nejspíš neuspěješ.

Na debatu by ses měl dobře připravit, měl bys rodičům vysvětlit, proč chceš obor změnit, a v čem je obor lepší/přínosnější než současný.

––– Dohoda s rodiči bude nutná i po dosažení zletilosti, protože rodiče nemusí souhlasit s tím, že tě budou na SŠ živit déle.

––– Co kdybys SŠ normálně dokončil a pak pokračoval ve zvoleném oboru na VOŠ nebo na VŠ?

njnuofe
hodnocení

S rodiči jsem mluvil samozřejmě i před, ale jak jsem řekl, můj názor je nezajímal. Neměl podepisovat.. to by mě radši nepřihlásili nikam a vyhodili z domu, copak je to v dnešní době normální? Snažil jsem se jim situaci vysvětlit již několikrát, ale nic nezabralo. Obávám se, že z oboru na kterém jsem, nemám šanci pro takovou vysokou školu. Přitom s učením jsem nikdy neměl problémy, a na gymnázium jsem se dostal..

tak žít po svém můžeš, jak si začneš vydělávat. Pro solidní zaměstnání potřebuješ výuční list nebo maturitu, tudíž pokud rodiče nepřesvědčíš, budeš muset dodělat školu, na které teď jsi. Pak se můžeš odstěhovat a postavit na vlastní nohy. Pak teprve vystudovat při práci svůj vysněný obor (tedy pokud bude tato možnost).

Dokud ti není 18 let, zodpovídají za tebe rodiče

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]