Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Moment síly

Od: nevedomost odpovědí: 6 změna:

Nákladní automobil s rozchodem kol 1,8 m projíždí neklopenou zatáčkou s poloměrem 100 m.

1) Jak vysoko nad vozovkou může být umístěno společné těžiště auta a nákladu, aby auto
mohlo bezpečně projet zatáčkou rychlostí 100 km/h, aniž by došlo k jeho převrácení?

Můj výpočet

v=100km/h=27,8m/s

F=r/v=3,6N

F x h=Fg x b

h= Fg*b/F

h= 1,8*10/3,6

h=5m

Mám to správně?

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

dejavu*
hodnocení

2x

Ne, bohužel, máš to úplně špatně. Odstředivá síla v tomto případě je mv^2/r. Moment tíže se musí počítat jen přes polovinu rozchodu, protože těžiště sedí nad středem nápravy. Rovnice tedy bude

gb/2=hv^2/r

(značka ^2 znamená na druhou)

doplněno 17.11.14 11:40:

Ne, :((((

h=gbr/2v^2

nevedomost
hodnocení

a když si z toho vyjádřím h , tak to je h= g.b/2 ^ 2/r?
nevedomost
hodnocení

Děkuji... kdyby to tak bylo lépe vysvětleno... za tu matematickou upravu si mohu sám.

Takže společné těžíště je 1,16m vysoko od vozovky.

nevedomost
hodnocení

Mohl bych vás ještě poprosit o vysvětlení příkladu :

Jakou silou by bylo možno (v klidu) převrátit auto hmotnosti 10 t, pokud by působila ve
výšce střechy kabiny, tj. 3,8 m nad povrchem vozovky?

Tuším , že síla by měla působit kolmo na střecho.

dejavu*

Tady záleží zase na rozchodu. Pokud by byl stejných 1,8m, jako u předchozího, bude to F = bgm/2h = 23,21kN. Síla bude působit vodorovně, tedy rovnoběžně s (obvyklou) střechou.

nevedomost
hodnocení

děkuji moc, ...uměl bych si to představit akorát zápis je u mě problém :(

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma moment síly

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]