Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Proč je moře slané?

Od: robo* odpovědí: 3 změna:

Dobrý den,
proč je moře slané? Kde se vzalo na začátku tolik soli? Našel jsem, že koncentrace soli postupně rostla až se asi ustálila na současných hodnotách (nebo stále ještě roste?). Ale nenašel jsem, kde se vzala na začátku. Ze sopek?

Díky

Proč je moře slané?

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

2x

Faktografie o mořích mluví o tom,že i před 4 mld let byla původní moře slaná.Samozřejmě chemické složení mořské vody se s chladnutím planety měnilo.Moře a oceány dnes obsahují až 77 chemických prvků.Čili nejen NaCl.

JABRAKA

jonny*
hodnocení

0x

Tak nad tím jsem nepřemýšlel zas tak nikdy, ale když si pustíš Fimfárum tak tam je to moc pěkne stvárněné :))

miklous*
hodnocení

0x
Zdravím. Soli jsou minerální látky rozpustné ve vodě. I sladká voda jich malé procento obsahuje (tím že prostupuje horninami). Pak s tímto nízkým obsahem doputuje až do moří a oceánů odkud se vypařuje, ale již bez solí, které tam donesla. Koncentrace zcela závisí na přitoku a je všude jiná. Vím, že je to naprosto zjednodušené, ale snad to bude stačit. :) M

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]