Nejste přihlášen/a.
Zdravím můžu si podle zákona, školského zákonu psát omluvenky když už mi je 18? Učitelka mi jí nechce uznat, ale ve školním řádě o tom není ani zmínka a když už mi je 18 mám za sebe zodpovědnost? Díky
My to na střední měli, tak že v době plnoletosti jsi mohl podepsat nějaký dokument, podle kterého platilo, že už ti omluvenky nemusí psát rodiče, ovšem fungovalo to tak, že jsem si sám nemohl napsat nevolnost, ale hezky razítko od doktora. Pokud jsem to nepodepsal stačilo od maminky nevolnost
co vím tak to tak měla většina škol
je to jak jsem říkal já a @lubos, prostě jestli chceš mít za sebe zodpovědnost, tak ji měj, ale omluvenku bude razítko u lekáře.
Výjmečnou událostí jak je zminěno ve tvém škol. řádu může být například pohřeb nebo jiná velká rodinná údalost.
a ty razitka od lekare bude proplacet kdo? Nevim proc by dospely clovek nemohl omluvit nepritomost ve vyucovani z duvodu nevolnosti. A rozhodne to ve svem skolnim rade najde.
Nevíte proč? Tak spousta studentů si pak bude psát nevolnosti každý 3. den, protože sebemenší bolest hlavy nebo břicha bude tak akutní, že budou muset zůstat doma. Není to tak dlouho co jsem vylezl ze SŠ všude to fungovalo stejně, pokud jsme chtěli, už nás nemuseli omlouvat rodiče, ale omluvenky měli být od doktora.
Samozřejmě, někteří profesoři jsou benevolentnější, nětkeří ne, to je zase věc druhá.
Pokud za sebe beru v 18 letech zodpovědnost, pak se vším všudy. Pokud jsem v 18 letech zralá a zodpovědná jen podle data narození a budu zneužívat možnost vlastní omluvenky každý třetí den, pak musím počítat, že znalosti budou nulové, známky ošklivé... Budiž takovým studentům přána nezaměstnanost.
A kde má lékař povinnost vystavovat omluvenky? A když už, co si za ni řekne? Vystaví potvrzení, pokud žák není schopen školní docházky.
Moje doktora si třeba neříkala nic, když už jsem vážně za ní musel, řekla mi co se mnou je a když jsem jí poprosil, jestli mi dá razítko do indexu, neměla s tím problém.
Je to to samé jak s profesrama, taky se najdou ti, kteří s tím budou mít problém, dát razítko do indexu, pak ale přecně není problém říct mámě/tátovi ať omluvenku napíše, student si jí klidně může napsat sám, že ho bolí břicho, ale některý profesor to prostě uznat nemusí, práve kvůli školnímu řádu.
Nejlépe je načíst si zákon o veřejném zdrav. pojištění. Je řeč o SŠ nebo VŠ? Na VŠ budou psát omluvenky rodičové dospělému člověku? O škole školský zákon a školní řád. Může třídní ověřovat omluvenky? Škola může vyžadovat co chce, ale proč by jí měl lékař vyhovět nemá-li tuto povinnost? Ostatně ve školní době se má k lékaři (jako v ZP) jen v nutných případech.
Co se divíte, když se Vám kvůli bolesti hlavy nechce do školy?
Každý důvod pro absenci ve škole je dost dobrý pro to, aby člověk zašel k doktorovi. V zaměstnání taky nemůžete jen tak zavolat a říct, že dneska nepřijdete, protože Vás bolí hlava. Když chcete odpovědnost sám za sebe, tak prosím, ale se vším všudy.
No po pravdě když mě je zle a vím že to není nadlouho, tak do práce normalně zavolám a řeknu že dnes nepřijdu. Bud si vemu dovolenou a nebo si to nadělám. Ale u každého zaměstnavatele to je asi trochu jiné.
Ja když jsem byl na střední tak nám tř. učitel řikal že jsme dospělý/plnoletý a je na nás jestli chcem něco umět a nebo ne...
Jak tu už někdo psal, po dosažení osmnáctého roku už je člověk plně zodpovědný sam za sebe tak se všim všudy...
Teoreticky si to asi sám omluvit můžeš, ale záleží na domluvě s třídním. U nás na škole to např. funguje tak, že někteří vyučující mají domluveno s rodiči a studenty, že je i nadále budou omlouvat rodiče, jinak to neuzná. Jinak pokud nechybí dotyčný často, myslím, že by v tom neměl být problém. Samozřejmě záleží na konkrétní situai...
Některé školy a učitelé i od zletilých žáků vyžadují omluvenky podepsané rodiči nebo zákonným zástupcem a vlastní podpis neuznávají. Ovšem jsou žáci, kteří si omluvenky podepisují všechny sami a učitelé nemají podpisový vzor rodičů a tak podpis žáka berou jako podpis rodiče, nebo to vědí a neřešejí to. Což je polovičaté řešení, ale mnohde funguje.
Horší je to s omluvenkami od lékaře. Lékař léčí a pokud od něj pacient chce nějaký jiný dokument, například vyjádření lékaře, nebo omluvenku, je to placený výkon. Ovšem i lékaři jsou lidi a když má žák připravený omluvný list (i když je mu 18 a víc) a do něho si sám napíše návštěva lékaře, tak mu chápající sestra do omluvňáku dá razítko a podškrábne.
Školy nevěří žákům celkem oprávněně, protože mnohé znají jako filuty a vyžadují omluvenku delší nepřítomnosti od lékaře, ačkoliv by měla stačit omluvenka od rodičů a u zletilých žáků jejich vlastní zdůvodnění nepřítomnosti a písemná omluva. Lékař nemůže žákům vystavovat neschopenku, protože to nejsou zaměstnanci. A některé školy jsou tak nedůvěřivé, že dokonce telefonují do ordinace a vyzvídají, jestli tam žák byl nebo ne. Důvodem je prevence záškoláctví a škola chce nepoctivé záškoláky chytit a pedagigicky na ně působit.
Každá škola to má jinak, ale předchozí rádci mají pravdu: zletilý žák omlouvá svou nepřítomnost sám.
Omlouvání:
561/2004 Sb. ZÁKON ze dne 24. září 2004 o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon)
§ 50 odst.
(1) Zákonný zástupce žáka je povinen doložit důvody nepřítomnosti žáka ve vyučování nejpozději do 3 kalendářních dnů od počátku nepřítomnosti žáka. Podmínky pro uvolňování žáka z vyučování a omlouvání neúčasti žáka ve vyučování stanoví školní řád
§ 67
(1) Zletilý žák nebo zákonný zástupce nezletilého žáka je povinen doložit důvody nepřítomnosti žáka ve vyučování nejpozději do 3 kalendářních dnů od počátku jeho nepřítomnosti.
(3) Podmínky pro omlouvání neúčasti žáka ve vyučování a pro uvolňování žáka z vyučování stanoví školní řád
Zde je psáno zcela jasně, že zletilý žák se omlouvá sám. Dále je to věc školního řádu. Tečka. Howgh (domluvil jsem).
U nás na škole je přímo ve školním řádu od letošního roku nivě přidáno, že i po dosažení plnoletosti musíme mít omluvenky pouze od rodičů nebo lékařů. Můžu poděkovat minulým ročníkům, kteří tu možnost zneužívali. Pokud o ničem takovém zmínka ve školním řádu není, neměl by být problém, pokud si učitel nepostaví hlavu a nemyslí si, že jsi flákač.
doplněno 17.12.14 18:00:*nově
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.