Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Maminka Jaroslav Seifert

Od: klarahahnova* odpovědí: 5 změna:

Ahoj,dneska jsem přečetla maminku,je to hezké takové básničky.Vybrala jsem tady tyto básničky.Může to být takto napsané? Dá si někdo ten čas si to přečíst,a napsat kde mám chyby? Děkuji

Tuto knihu napsal Jaroslav Seifert.Napsal ji o své matce.Kniha vypovídá o 38 básních,kde Jaroslav popisuje svoji maminku...
Vybrala jsem si tyto básně,některé kvůli obsahu.
U okna-V této básni Jaroslav popisuje svoji maminku,jak pracovala u okna,a při tom vzlykala.Když se jí zeptal proč pláčeš? Řeknu ti to až stromy přestanou růt.Když padal sníh,a maminka opět plakala,Jaroslav se zeptal proč pláčeš.Maminka na to Však ti to povím,až jednou nebude padat sníh.
Tatínkova dýmka- Vypovídá o tatínkovi,když kouřil z dýmky.A jak maminka nadávala když tatínek natrousil někde tabák.
Motýli- V této básni Jaroslav říká,že by rád chytal motýli jako ostatní chlapci,ale musí sedět a učit se Zeměpis,mluvnici,matematiku..
Dědečkův pohřeb- Tato báseň je o pohřbu dědečka od Jaroslava.Říká tam,že spolu se chodili dívat na lípy a už ví proč.Taky tam sděluje,že odtamtud je vidět Mělnická věž a hora Říp.
Housle- Jaroslav jako malý dostal housle ale neměl rád ani ty housle ani to jak na ně musel hrát.Nakonec je vyhodil mezi harampátí a teď prosí o odpuštění.
Hrdličky- Dvě hrdličky měly své hnízdo na stromě.Kolem jezdili vlaky , s vojáky do války ... A hrdličky nakonec opustili hnízdo,a teď je opuštěné...

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jmlc*
hodnocení

0x
přestanou růt - růst ; dědečka od Jaroslava - Jaroslavova dědečka ; harampátí -harampádí ; jezdili vlaky - jezdily vlaky ; hrdličky nakonec opustili -opustily... a to je teď opuštěné...můžu vědět třídu?

klarahahnova*
hodnocení

7,ale mám tam i překlepi,a v básních je harampátí ne harampádí,koukala jsem se ...
a psala jsem to přes word a nechala opravit ale i tak některé překlepy jsou i skova ale do toho nedávají smysl...

jmlc*

hmm, překlepy, hrubky, ... omlouvám se za svou drzost... jsem si myslel, že ve čtvrté třídě máte nějakou aktivní učitelku...

Ona báseň sama o sobě má většinou nějaký hlubší význam k zamyšlení, takže text sice je strohý nebo nelogický, ale to právě nutí k zamyšlení nad situací, člověka dokáže dostat do jiných sfér :)

Co se týče popisu, s ohledem na předchozí dotazy z Tvé strany si myslím, že je popis celkem slušný, dostatečný, odpovídající aktuálním schopnostem... Ale jestli chceš mít dvojku, začni se trochu víc začítat do všech možných knih - slovní zásoba a v podstatě i pravopis Ti pak půjde líp...

Mimochodem - vím o čem mluvím, já z ČJ propadl :)

miklous*
... překlepy (to asi nebude překlep).
Jinak se pokus zamyslet - co víc bys mohla napsat. O verších, jednotlivých myšlenkách a pod. Vím, že to pro žáka sedmé třídy není zrovna lehký úkol. M

iz*
hodnocení

0x

Kláro, v které jsi třídě? Jak ti jde čeština a sloh? Myslíš, že kniha pojednává o 38 básních? Nebylo by lepší: Kniha obsahuje 38 básní?

Navrhuji: Sbírku 38 básní Maminka napsal Jaroslav Seifert.

Nejvíce mne zaujaly tyto básně. (Nejvíce se mi líbí/líbil obsah ...)

Není-li pan Seifert tvým kamarádem nebo příbuzným, nepoužívej samotné křestní jméno.

U okna – Básník/Autor popisuje ... – Motýli – chytat motýly (4. pád!); zeměpis – Housle – Básník v dětství dostal (Malý Jaroslav dostal) ... – Dědečkův pohřeb – Autor vzpomíná na pohřeb svého dědečka. Připomíná si ... – Hrdličky – jezdily vlaky s vojáky (bez čárky); hrdličky odlétly a hnízdo je opuštěné/prázdné

Za čárkou a tečkou musí být mezera, nikoliv před nimi (např. Hrdličky)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]