Nejste přihlášen/a.
Dobré odpoledne, na internetu jsem narazila na tento příklad:
Studenti se chlubili, a zjišťovali kdo má mobilní telefony s GPS a kdo hodinky s vodotryskem. Studentů, kteří mají pouze mobilní telefon, je o 15 více než studentů, kteří mají pouze hodinky s vodotryskem. Studentů, kteří mají mobilní telefon i hodinky s vodotryskem je o 12 méně než studentů s mobilním telefonem. Pouze čtvrtina studentů, kteří mají mobilní telefon má i hodinky s vodotryskem. Studentů, kteří mají alespoň jedno zařízení, je šestkrát více než studentů, kteří nemají nic.
Do rovnice jsem si doplnila, že
a=c+15 a+b=4b a+b+c=6d b+12=a+b
Z 2. rovnice jsem si odvodila, že a=3b a dosadila do 4. rovnice, takže: b+12=3b+b - tj. b=4
Dále do rovnice a+b=4b jsem si dosadila místo b číslo 4: a+4=16 - tzn., že a=12.
Pokračuji s rovnicí a=c+15 , pak tedy: 12=c+15 a c=3.
a+b+c=6d - 12+4+3=6d a pak se tedy 6d rovná 19, což je vlastně nesmysl, protože normálně bychom hodinky ani telefon přece nerozdělili, že...?
Takže pátrám a pátrám, kde mám chybu, ale marně... Pomůžete mi ji prosím najít?
Další problém mi nastal i u tohoto příkladu:
Z 30 dotázaných studentů hovoří anglicky nebo německy 28 studentů. 20 studentů ovládá nejvýše jeden z těchto jazyků. Anglicky mluví o 6 studentů více než německy.Kolik studentů mluví a) jenom anglicky? B) anglicky i německy?
Ze zadání jsem si vyvodila tyto rovnice: a+b+c+d=30, a+b+c=28,a+c=20, a+b=b+c+6.
Hned jsem tedy přišla na to, že d=2 a pomocí 1. a 3. rovnice, že b=8.
Poté jsem provedla tyto kroky:
a+b=b+c+6 --->a=c+6
a=c+6, a+c=20 ---> 2c+6=20, c=7, a=13.
Odpovědi na otázky by tedy měly být, že jenom anglicky hovoří 13 studentů a anglicky i německy 28 studentů.
Ve výsledcích jsem se však dočetla, že odpověd na otázku a je 13 a na b 10.
Opět jsem si příklad prošla, zkusila spočítat znovu na jiný papír, ale došla ke stejnému závěru. Netušíte kde dělám chybu nebo myslíte, že chyba by mohla být ve výsledcích?
Zde je uvedeno, že nejvýše jeden jazyk ovládá 20 studentů – to znamená žádný nebo jeden jazyk. Takže jenom jeden jazyk ovládá 18 studentů a 2 žádný jazyk. Jenom anglicky hovoří 12 studentů {(18 + 6)/2 = 12}, jenom německy 6. Oběma jazyky tedy hovoří 10 studentů{28 – 12 – 6 =10}
.
Výsledek 13 a 10 by vyšel, kdyby v zadání bylo, že právě jeden jazyk ovládá 20 studentů. Pak by jenom anglicky hovořilo 13 studentů {(20 + 6)/2 = 13}, jenom německy 7 a oběma jazyky 8.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.