Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zajímavá úloha

Od: leachim odpovědí: 5 změna:
Ahoj.
Mám najít všechna přirozená čísla, která se rovnají součtu druhých mocnin jejich cifer. Prosím o nějaké rady, zatím jsem nepřišel na způsob, jak je najít.
Děkuju.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Mohu říci jen tolik, že takovým číslem jejednička, a také nula, ale tu ne každý autor ředí mezi přirozená čísla. Ale víc mne zatím nenapadá.

hodnocení

0x

Ještě jedna rada: Pokud je to číslo n-ciferné, obsahuje maximum n devítek a j tedy rovno maximálně n*81. Zároveň ale musí být aspoň 10n-1 , a z tohu snadno zjistíme, že je maximálně trojciferné, a tedy maximálne 3*81 = 243. Tedy nemůže obsahovat samé devítky a zjemňováním odhadu zjistím, že je maximálně dvojciferné, a to už je docela omezení.

Dál bych postupoval nějakými úvahami o dělitelnosti, jistou ideu mám, ale zatím syrovou, přemýšlel jsem o tom zpaměti.

doplněno 05.11.14 11:29:

Další postup: zkoumám rovnici a2 + b2 = 10a + b. Úvahami o dělitelnosti dvěma, čtyřmi a pěti bych měl omezit počet možností a nakonec jsem dospal k závěru, že jediná dvě řešení úlohy jsou ta dvě triviální, která jsem uvedl hned na začátku; a to ještě ta nula není vždy chápána jako přirozené číslo.

leachim
Děkuji za všechny rady, já mám hypotezu, ze to neexistuje. Jedine kdybych mel řekneme ctyrciferne číslo, tak bych ho rozdělil na dvdve a dvě. Tam už to jde... Tu hypotezu bych chtěl dokázat. Neví nekdo jak? Diky

No dvě řešení existují, to jsem snad napsal. Nebo, pokud nulu nebudete počítat mezi přirozoná (někdo ji tam počítá), tak jedno. Ale mohu se zeptat, jak to myslíte s tím rozdělením? To jsem nějak nepochopil.

Myslím, že vím, tedy s tou výhradou, že ji uořesním v tom smyslu, že neexistuje jiné řešení než ta triviální. Nebo se vám ten můj postup nezdá?

A ještě bych dodal, že stále mluvíme o dekadickém zápise.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]