Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer,
pokusila jsem sestavit pár vět o mé praxi.
1. Ich hat Praktikum im September. It hat 14 Tage gedauert.
2. Ich hat in die Grundschule gearbeitet. Die Grundschule liegt in Brno.
3. Mein Arbeitszeit war von 8 Uhr bis 14 Uhr.
4. Ich hat in Lehrerzimmer und Arbeitszimmer gearbeitet. Ich hat dokument geschrieben. Ich war in Schularchiv.
Wir hatten die Akte gefunden.
5. Es war meine beste Praktikum. Praktikum hat mir gefallen.
Děkuji moc za kontrolu a Vaše rady
Elimo, jak se časuje sloveso haben? Použá němčina zájmeno it? Jakého rodu jsou v němčině slova Zeit a Praktikum?
Přivlastňovací zájmeno (mein&ndash a přívlastek (best&ndash
musíš použít v příslušném pádě a jejich rod se řídí rodem německého podstatného jména.
Oprav si text a vlož jej sem znovu. Vrátím se.
1. Ich habe Praktikum im September. Es hat 14 Tage gedauert.
2. Ich habe in die Grundschule gearbeitet. Die Grundschule liegt in Brno.
3. Meine Arbeitszeit war von 8 Uhr bis 14 Uhr.
4. Ich habe in Lehrerzimmer und Arbeitszimmer gearbeitet. Ich habe dokument geschrieben. Ich war in Schularchiv.
Wir haben die Akte gefunden.
5. Es war meine bestin Praktikum. Praktikum hat mir gefallen.
Díky a teď je to lepší? za to it se omlovuám v pletla se mi do toho angličtina (chtěla jsem napsat es)
Ano, teď je to lepší. V první větě měl být minulý čas. Pracovala jste ve škole, mluvíte o ní porpvé ► neurčitý člen. Pozor na použití 3. a 4. pádu po předložce in [po otázce wo? (kde?) ► 3. pád]
Pracovala jste od – do (nepoužívejte všude sloveso být/sein).
4. větu bych napsala jinak. Bylo by lepší popsat činnost/i, ne vypsat místnosti, v nichž jste pracovala, nebo v nichž jste byla ...
Arbeitszimmer se použije spíše v domácnosti (v bytě, v rodinném domku), v zaměstnání byste měla použít kancelář.
Napsala jste jenom jeden dokument (potom s členem neurčitým)? Nebo jste psala dokumenty (bez členu)? Našli jste jeden spis (neurč. člen)? Nebo jste hledali/našli spisy (bez členu)?
5. věta: Neopravila jste chybu v os. zájmenu a přívlastku (přemýšlím, jestli tam neměla být spíše číslovka řadová ► první),
Druhou větu začněte určitým členem. Praxi by bylo lepší hodnotit z hlediska, co Vám přinesla, nikoliv jestli se Vám líbila ...
Snad jsem nic nepřehlédla.
Vložte sem znovu opravený text, ještě se vrátím.
Elimo, nezlobte se, ale musíte si vybrat, jestli chcete pomoct (pak byste musela začít spolupracovat), nebo jestli Vám je jedno, co odevzdáte. Chybujete v časování sloves, v použití předložky in, neskloňujete a ignorujete množné číslo podst. jmen.
Neopravila jste téměř nic, naopak jste znovu zkopírovala chybu z prvního textu. To přece nemá smysl. Navíc jste nezaregistrovala nápovědu k předložce in, nedoplnila jste chybějící příčestí minulé, členy (sborovna, kancelář, archív) ani koncovky množného čísla u dokumentů a spisů.
Co je to přívlastek? Jakým slovním druhem se obvykle vyjadřuje? A jak se tento slovní druh skloňuje po přivlastňovacím zájmenu? Přivlastňovací zájmeno už máte v pořádku.
Nejsem si jista, jestli v 5. větě mluvíte o první (der/die/das erste) nebo nejlepší (der/dia/das beste) praxi. Best– je kmen slova (chybí koncovka).
Číslovku řadovou i třetí stupeň přídavného jména je nutné použít s členem určitým, s přivlastňovacím zájmenem nebo se záporem kein. Obojí (číslovku řadovou i přídavné jméno v superlativu) je nutné skloňovat. Koncovka závisí na tom, v jakém spojení jsou použity.
finden = nalézt/nalézat/nacházet suchen = hledat
Větu s archivem a hledáním bych napsala jako jednu větu: Ve školním archivu jsem hledala spisy.
Obdobně se sborovnou a kanceláří: Ve sborovně jsem (dělala to a to), v kanceláři jsem psala (případně můžete přívlastkem vyjádřit jaké) dokumenty.
––––––––– Poznámka: Z obrázku jsem už "vyhodila" věty, které máte správně.
–––––– Prosba: Začínejte prosím každou větu na novém řádku, bude se mi lépe opravovat.
–––– Zkuste to ještě jednou a soustřeďte se na to, co píšete. (Já se nezlobím, jen nemám ráda, když někdo nespolupracuje.)
1. Ich hatte Praktikum im September. Es hat 14 Tage gedauert.
2. Ich habe in einer Grundschule gearbeitet. Die Grundschule liegt in Brno. (nechala jsem tam ten neurčitý člen a dala tam koncovku er - ta je pro 3.p pro rod ženský= die Schule)
3. Meine Arbeitszeit hat von 8 Uhr bis 14 Uhr gedauert. dala jsem tam dauert, trval od.. do ...
4. Ich habe in Lehrerzimmer und Büro gearbeitet. Ich habe Dokumente geschrieben. Ich habe die Bewerbung angelegt. (Zakládala jsem žávost o místo) In einem Schularchiv haben wir Akten gesucht. (dala jsem tam neurčitý člen 3. pádu pro střední rod)
.5. Es war mein besten Praktikum. Das Praktikum hat mir gefallen. Zkusila jsem to opravit (zvýraznila jsem to červěné co jsem tam opravila)
Děkuji za Vaši kontrolu, a ještě moc se omlouvám...Němčina je pro mě "Španělská vesnice", plácám se v tom .. Prostě mi dýl trvá než to pochopím...
Mně nešlo o omluvu, chtěla jsem, abyste si opravila alespoň některé chyby sama. (V tom, nač přijdete sama, byste už neměla chybovat.)
1. až 3. věta jsou v pořádku.
Ve "čtyřce" bych všude použila im (škola má jednu sborovnu, jednu kancelář, jeden archív – jde o konkrétní místnosti). Hledala jsem žádost o místo – eine Bewerbung.
5. Es war mein bestes Praktikum. Přídavné jméno se po přivlastňovacím zájmenu (i po kein) skloňuje v jednotném čísle jako po členu neurčitém (mn. č. jako po čl. urč.) [ein | kein | mein | unser kleines Kind]
Doufám, že je to srozumitelné. Když tak se ptejte dál.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.