Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Tell vs say

Od: tochces odpovědí: 5 změna:

Dobrý den, jaký je prosím rozdíl mezi tell a say? Na internetu jsem našla spoustu pouček, kdy se co používá, ale pořád to nechápu a všude se mi to zdá jiné. Jediné, co jsem pochopila, je, že když se ve 3. pádu použije say, musí tam být i to, nicméně když se použije tell, to odpadá. Ale v jakých případech se konrétně použije say a kdy tell, to mi nějako uniká. Mohl by to prosím někdo vysvětlit hoooodně jednoduše, bez odborných názvů, tak aby to pochopil i úplný debil? Byla bych ráda.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Ahoj, hooodně laická pomůcka ;) pamatuj si to takhle : tell - říci někomu, say - říci něco. V praxi - když dáš "tell", musíš za to dát osobu, které se to říká - třeba zájmenem: tell me, dont tell Mike apod. Když dáš "say", musíš za to dát to obsah sděleného - třeba say it, say nothing. Dá se to samozřejmě kombinovat, např.: Dont tell Mike anything. (po "tell" je první osoba a pak teprve to sdělené). Nebo: Say hallo to Mike. (po "say" dáš první to sdělené a pak teprve osobu).

tochces
hodnocení

Děkuju, od Vás jsem to skvěle pochopila :)

hodnocení

1x

Neznám stránky, kde by to bylo vysvětlené lépe: helpforenglish.cz/...

say something (to somebody) - je to prostě říci něco
tell somebody something - říci komu něco

paw*
hodnocení

0x

Nejsem lingvista, ale osobne mi prijde rozdil mezi say a tell asi takovy, jako v cestine rici a povedet. Ale to vam asi moc nepomohlo.

figurek*
hodnocení

0x

rozdíl je stejný jako mezi slovi někomu něco říct a někomu něco vykládat.

Ale jinak můžete být v klidu. Ať řeknete co řeknete, angláni a skoti vám budou rozumět. Už se ty ostatní varianty angličtiny naučili.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]