Nejste přihlášen/a.
Ahoj,
potřeboval bych pomoct s dvěmi úlohami.
1. Ocelový předmět o hmotnosti 0,80kg a teplotě 2500C byl vložendo vody o hmotnosti 1,5kg a teplotě 150C . Jaká je teplota soustavy po dosažení rovnovážného stavu?
Výsledek má vyjít přibližně 5100C
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
2. V kalorimetru o tepelné kapacitě 63J.K-1 je olej o hmotnosti 250g a tepltě 120C Do oleje ponoříme měděný váleček o hmotnosti 500g a teplotě 1000C Výsledná teplota soustavy do dosažení rovnovážného stavu je 330C. Určete měrnou tepelnou kapacitu použitého oleje?
Výsledek má vyjít 2,2KJ.KG-1.K-1
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Čemu nerozumím?
Tyto příklady vycházejí z rovnice c1m1(t1-t)= c2m2(t-t2) + Ck(t-t2)
Stačí mi jen, když mi pomůžete vyjádřit vždy daný vzorec do 1. a 2. cvičení . Příklad mi nikdy vyjde.
Děkuji
Mezitím, co jsem to psal, mne předběhl iqtykve, dokonce s (nevyžádaným) výpočtem.
No dobře, tak mají v učebnici evidentní pitomost. Není to první ani poslední tisková chyba. Probůh, kdzž ponořim nějaký předmět do chladící lázně, jak myslíte, že se v ní ohřeje na dvojnásobek?
Já se omlouvám za poněkud neuhlazené vyjadřování, ale tohle snad jinak komentovat nejde.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.