Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Abeceda a jeji historie

Od: 2874® odpovědí: 13 změna:
Kdo vymyslel ze na zacatku abecedy bude pismeno A? Diky vsem.

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

dejavu*
hodnocení

4x

Cyril a Metoděj wol.jw.org/...

Já bych to viděl na odpověď za Zlatého bludišťáka *palec*

hodnocení

3x

A co kdyby ses trošinku snažil a posléze nám poslal výsledky svého bádání...

doplněno 03.11.14 16:47:

Překontrolujeme ;)

hodnocení

:) nemuzu nic najit
doplněno 03.11.14 16:54: A je to dost dulezite. Otazka znela kdo to vymyslel,ale nikde o tom nic neni. :((
filip17*

Prostě to tak je, někdo vymyslel fénické písmo z toho vznikla pak alfabeta a tak to pokračovalo, až byla abeceda, pochybuji. že se dohadovali kterým písmenem to bude začínat, jeden vymyslel ostatní přejali

hodnocení

Jasne,ale ja musim odpovedet kdo na to prisel:(( ale moc Ti dekuji.
filip17*

Tak to asi neví nikdo, jelikož se i alfabeta a její stýl měnil během doby, první hláskové písmo podle pověsti vymyslel princ Kadmos, syn tehdejšího krále

hodnocení

Bohuzel,to pry neni spravna odpoved. Dekuji.
filip17*

Tak pak sem dej odpověď, to jsem teda zvědavý...

filip17*

a jak jsi hledal? :) Já jsem to schválně zkusil google a hned pvní odkaz mě odkázal na wikipedii, kde je toho celkem dost ;)

hodnocení

Ale neni tam kdo. Pokud mi nechces pomoci nemusis. Ja Te nemuzu nutit.

filip17*
hodnocení

1x

nejsem žádný historik a dějepis mě nikdy nějak nebavil, ale řekl bych, že naše abeceda je trochu příbuzná s Alfabetou což je údajně nejstarší abeceda v Evropě, kde začínala Alfou čili "áčkem" a Alfabeta bych řekl, že je asi nějakou odvozeniou Fenického písma, které snad bylo úplně první

naihonn*
hodnocení

0x

Inu, kdo byl ten první týpek, co s tím přišel, to nikdo nezjistí, ale jisté je, že to abecední řazení používali už "severozápadní semité", tedy ti, co používali severozápadní semitské jazyky. A to někdy kolem 14 století př.n.l.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]