Nejste přihlášen/a.
Ahoj, jsem v devítce a stejně jako většina lidí mého věku, i já řeším, na jakou SŠ se vydám. Čím víc nad tím přemýšlím, tím mi to přijde blbější. :D Jak někdo v 15 (nebo dokonce 14) může vědět, co chce zbývajících 50 let dělat? Člověk se vyvíjí celý život a nachází nové věci, co mu jdou, co ho baví, a zrovna tohle je věk, kdy se to nejvíc mění, ne? Zkrátka... tohle musel vymyslet někdo hodně inteligentní.
Chci se zeptat, jak to funguje v Anglii? Vím, že tam to mají rozdělené nějak jinak, ale nevím jak, na netu se mi taky nedaří nic nalézt. Zajímalo by mě, jak to tam mají s obory, jestli rozlišují učiliště a střední školy, apod.
Děkuju moc!
Pokud chceš práci,kašli na SŠ a jdi se učit. Moje vnučka má přítele,který vystudoval v Anglii a tady je mu to houby platný,včetně perfektní angličtiny. Dělá blba v Cal centru
Pokud nevíš, na jakou SŠ jít a nejsi vyhraněný typ, můžeš jít na všeobecné gymnázium. Náročnost je sice vyšší, ale když Ti připadá hloupé, že se člověk v 15 rozhoduje o své budoucnosti, tak to je řešení. Nebo by ti přišlo lepší, aby všichni procházeli až do 19 let všeobecným vzděláním? V dnešní době nemožné.
V Anglii trvá základní vzdělání do 16 let, ale už na secondary school (od 11-12 let) se každý žák poměrně dost specializuje - školy jsou většinou větší a tak mohou žákům nabídnout více povinně volitelných předmětů. Co si pamatuji, kromě základních předmětů jako jazyk, matika, věda, počítače a tělák byla volitelná hudebka, ale taky třeba fotografování. To je teprve specializace, že?
Učiliště (vocational school) a střední školy (secondary school) se samozřejmě rozdělují, ale systém je tak nejednotný (a stále se mění), že přesně nevím, jak to chodí. Dříve bylo: dva roky "střední škola" na GCSE (něco jako nižší maturita, možná výučňák) a pak rok nebo dva na O-level (nižší stupeň maturity) nebo A-level ("těžší maturita"), ale mám dojem, že to už teď neplatí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.