Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

SŠ - Česko vs. Anglie

Od: verusshaaw* odpovědí: 6 změna:

Ahoj, jsem v devítce a stejně jako většina lidí mého věku, i já řeším, na jakou SŠ se vydám. Čím víc nad tím přemýšlím, tím mi to přijde blbější. :D Jak někdo v 15 (nebo dokonce 14) může vědět, co chce zbývajících 50 let dělat? Člověk se vyvíjí celý život a nachází nové věci, co mu jdou, co ho baví, a zrovna tohle je věk, kdy se to nejvíc mění, ne? Zkrátka... tohle musel vymyslet někdo hodně inteligentní. :)

Chci se zeptat, jak to funguje v Anglii? Vím, že tam to mají rozdělené nějak jinak, ale nevím jak, na netu se mi taky nedaří nic nalézt. Zajímalo by mě, jak to tam mají s obory, jestli rozlišují učiliště a střední školy, apod. :)

Děkuju moc! :)

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jmhad*
hodnocení

0x

Pokud chceš práci,kašli na SŠ a jdi se učit. Moje vnučka má přítele,který vystudoval v Anglii a tady je mu to houby platný,včetně perfektní angličtiny. Dělá blba v Cal centru

verusshaaw*
hodnocení

Na to jsem se vůbec neptala, ale ok.

iz*

Nedočkala by ses s méně smajlíky (špatně se to čte) a bez arogance více odpovědí? Co myslíš?

verusshaaw1
Mně se smajlíci nezobrazují, když to píši, a z chatu na fb,,apod., jsem zvyklá je psát hodně, takže si ne vždy uvědomím, že dělám něco špatně, nicméně si nemyslím, že je to při čtení až takový problém + vyjadřují náladu,,pocit, apod. :) (Kdyby tady ten smajlík nebyl, mohlo by to vyznít jako poičování, ale s ním to jasně vypadá jako přátelské obeznámení.:))
Aroganci žádnou nevidim, ta odpoveď byla prostě mimo, tak jsem se k ní i tak vyjádřila. ;))

hodnocení

0x

Pokud nevíš, na jakou SŠ jít a nejsi vyhraněný typ, můžeš jít na všeobecné gymnázium. Náročnost je sice vyšší, ale když Ti připadá hloupé, že se člověk v 15 rozhoduje o své budoucnosti, tak to je řešení. Nebo by ti přišlo lepší, aby všichni procházeli až do 19 let všeobecným vzděláním? V dnešní době nemožné.

V Anglii trvá základní vzdělání do 16 let, ale už na secondary school (od 11-12 let) se každý žák poměrně dost specializuje - školy jsou většinou větší a tak mohou žákům nabídnout více povinně volitelných předmětů. Co si pamatuji, kromě základních předmětů jako jazyk, matika, věda, počítače a tělák byla volitelná hudebka, ale taky třeba fotografování. To je teprve specializace, že?

Učiliště (vocational school) a střední školy (secondary school) se samozřejmě rozdělují, ale systém je tak nejednotný (a stále se mění), že přesně nevím, jak to chodí. Dříve bylo: dva roky "střední škola" na GCSE (něco jako nižší maturita, možná výučňák) a pak rok nebo dva na O-level (nižší stupeň maturity) nebo A-level ("těžší maturita"), ale mám dojem, že to už teď neplatí.

verusshaaw1
Máte pravdu, ono by to nebylo možné jinak, ale i tak je to hloupé.
Děkuju za odpoveď, docela mi pomohla. Zdá se mi, že to ve VB asi,mají lepší. :( Protože už si sice vybírají, jakým směrem by chtěli jít, ale můžou to vcelku jednoduše změnit a pochopit, že tudy jejich cesta nevede a na ten vol. předmět chodit jen tak, bez toho, aniž by se báli, že budou kvůli tomu celý život ve stesu. Takže díky, a ještě bych se chtěla zeptat, jaký jazyk se ve VB učí? Myslím, jako tčn, co se učí povinně na všech školách (u nás to je AJ, nicméně někde si jde vybrat španělu jako druhý jazyk,..(, ten první? Pokud něco takového,maj. :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]