Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

jak se naučit dějepis

Od: martink7863 odpovědí: 5 změna:

Poradíte nikdo jak se naučit učit dějepis? Fakt se něco naučím a pak druhý den nic nevím!

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pu®
hodnocení

1x

Ahoj, tak ze všeho nejdřív povzbuzení - upřímně s tebou soucítím, neb ve škole jsem se s dějepisem trápila úplně stejně *mala* , ale neboj se nic, úspěšně jsem dostudovala, takže není důvod, abys to nezvládl taky! *hej*

A teď k věci. Osobně jsem si nakonec odzkoušela několik fíglů, které mi pomáhaly to šílené kvantum dat a informací zvládat:

1a) Významná data napsat V BODECH na papír a k nim HESLOVITĚ (to je důležité!) přidat, co se stalo. Např.:

*1348 - založení Karlovy univerzity, Karel IV.

*1357 - počátek stavby Karlova mostu, nahradil most Juditin

a tak dále...

1b) Totéž s definicemi důležitých pojmů (např. bula, papežský edikt, schizma atp.)

-Dobré je, aby se roky/definice týkaly jednoho uceleného období. Udělej si malou kartičku (max. A5, ještě lépe A6) a na to se to snaž všechno natěsnat. Mozek to lépe "pobere". Navíc při psaní "zapneš v mozku závity", které napomáhají k lepšímu zapamatování. Těch kartiček pak podle potřeby vytvoř, kolik chceš.

2) Učit se s rodičem, s kamarádem. Povídat si o probírané látce. A nejlépe v diskusi (tj. ne že ty budeš povídat a druhá strana kvitovat slůvky "ano", "aha", "jo?") - jde o to vytvořit třeba i konfliktní téma - "A myslíš, že měl radši ten Juditin most zachovat? Ne? A proč ne? A co bys dělal ty na jeho místě?" - "Koupil bych si cestu kolem světa." ;) -Věř nevěř, když se u nějakého bodu zasměješ, lépe ti "vklouzne do hlavy".

3) Přečíst si něco jiného k tématu, ideálně odlehčeného (třeba komiks, pokud existuje - takové Staré pověsti české v obrázkách, ty jsou bezva, totéž nový komiks o Národním divadle atd. atp.). Nebo zajít na divadelní hru, která se látky nějakým způsobem dotýká. To chce už investovat trochu času, ale vyplatí se. Navíc získáš přehled o všeobecném kontextu (=podmínkách, situaci, společnosti, umění...), a to se ti bude hodit zase na oplátku v jiných předmětech (literatuř, sociálních vědách...).

4) Co mě napadá dnes - klidně kouknout na wikipediu. Poskytne základní údaje, shrne ti téma zase trochu jinak.

Budu moc držet pěsti, aby to šlo líp a abys už měl všechny testy za sebou. Dějepis je hrozná průda, ale zvládnout se dá, tak vzhůru na to a uvidíš, že to půjde! *hej**slunce*

martink7863
hodnocení

Děkuju snad to pomže podle vasich rad

tlapka*

Plně souhlasím. Je důležité si ujasnit, co je důležité a stručňování zápisů tomu dost pomáhá. Je taky důležité znát už trochu pedagoga - vědět, co z toho zdůrazňoval a na co by se pravděpodobně mohl ptát.

Já si třeba vymýšlím různé mnemotechnické pomůcky. Třeba takového egyptského faraona Amenhotepa si pamatuju, jako "byl s ním AMEN, když HO TĚPli po hlavě". Zároveń tam mám obsaženo i to, co jsme si k němu psali - byl zabit, protože se více věnoval víře (symbolizované slovem amen) než vládnutí.

Hodně štěstí. :)

schery*
hodnocení

1x

První jsem si ho přečetla,pak jsem si zapamatovala hlavní postavu a představila jsem si děj,jako pohádku.

ooouuu
hodnocení

0x

Zkuste Cimrmanovu šesterku! ;)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]