Nejste přihlášen/a.
Dobrý den
Mohl by mi někdo vysvětlit tento příklad
Pruměrná delka Petrova kroku je 75 cm Kolik kroku potřebuje k objetí hřiště jehož rozměry jsou :
viz obrazek
spravně by to mělo byt takhle
O=2.pí.r
O=2.3,14.40
O=6,28.40
O=251,2+120
371,2:0,75=495 kroku
Nechapu jak přijdu nato že mam počítat obvod a ne třeba pruměr.
A taky nechapu proč tam přičítam těch 120. Kde se mi vubec nabrali?
viz rozměry jsou 40m a 60 m
Je to docela jednoduché. Má-li Petr obejít hřiště, musí jít po dvou rovinkách, t.j. 2 x 60 m=120 m. Dva oblouky, neboli dvě poloviny kružnice dají dohromady celou kružnici o poloměru r = 40 m. K délce rovinek se přičte délka kružnice a je to. Jdeme-li po obvodu hřiště, jdeme též po obvodu dvou kruhových oblouků a nikoli po průměru.
Máte dvě půlkružnice - jednu kružnici o průměru 40m. Obvod kruhu je pí x průvěr (nebo dva poloměry). K výsledku přičtete 2x délku hřiště (120m) a máte výsledek. Ve vašem výpočtu máte dosazený ve vzorečku průměr (40), ale násobíte ho dvěma jako poloměr.
Děkuji už tomu rozumím až na to jestli těch 40 je teda pruměr nebo poloměr
Já jsem to pochopila tak že těch 40 je pruměr obou kružnic
Chápu to dobře díky za odpověd.
Spočítaný je to správně, ale zápis je špatně. Možná proto tomu nerozumíte. Tvar hřiště není kruh. Je to obdélník + dva půlkruhy. Otázka je kolik kroků je potřeba k objetí (správně obejití) hřiště, tj. absolvování dráhy po jeho OBVODU. Proto je třeba spočítat obvod. Průměr hřiště tak jako tak nemá, takže nepočítat. Poloměr r=40m známe.
Obvod hřiště je tvořen dvěma půlkruhy a dvěma úsečkami, tedy:
Oh=2.(2πr/2)+2L,
kde 2πr je obvod kruhu, 2πr/2 je jeho polovina, ale máme ji 2x. A těch 2L je oněch 2x 60 metrů.
Ještě na závěr. V příkladu je drobná chybka, mlčky se přepokládá, že krok je v kruhových částech hřiště rovněž po kruhu, což fyzicky jaksi nejde...
Koukám, že píšu hodně pomalu. Ale aspoň podrobně
Dobrý den, no vidíte - už se zdálo, že to máte vypočítané a ono se tak ještě nestalo. Příště zkuste komunikovat ve stejném dotazu a neporušovat pravidla poradny. Zdravím!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.