Nejste přihlášen/a.
mám zmatek co se týče odpisů.
Jaký je rozdíl mezi účetními a daňovými? To si je můžu vybrat?
doplněno 18.10.14 16:16:A dejme tomu že mám příklad kde jsem počítal danové rovnoměrné ( doba 5 let) a učetní odpisy ( doba 4 roky)
a vedle jsem měl určit rozdíl vyšlo mi že v prvním roce jsou danové větší o 42 OOO a v dalších letecj o 13 200 menší.
Co ten rozdíl znamená?
Odpisy jsou formou vyjádření ztráty hodnoty majetku z důvodu opotřebení či zastarání. Účetní jednotka by měla ve svém účetnictví zobrazovat reálnou hodnotu majetku, tzn. odhadem dle zkušeností nastanovit si vlastní systém odepisování - snižování hodnoty majetku cca tak, aby zůstatková cena odpovídala ceně za jakou by se daná opotřebená věc mohla reálně prodat. Tyto odpisy se pak nazývají účetní.
Aby však nedocházelo ke zkreslování daní - volbou různé doby a výše odepisování, je podle zákona o dani z příjmu majetek rozdělen do 5 skupin podle délky odepisování, přičemž je možnost zvolit zrychlené nebo rovnoměrné odepisování. Tento postup je pro všechny daňové subjekty závazný. Jde o daňové odpisy - ty se promítají při výpočtu daně.
Ve Tvém příkladu je rozdíl způsoben odlišnou metodou/rychlostí promítnutí opotřebení. Suma účetních a daňových odpisů bude na konci (po 4/5 letech] však stejná.
Daňové odpisy se vypočítávají na roční bázi. V prvním roce odepisování lze uplatnit cca 1/2 ročního odpisu, bez ohledu v jakém měsíci byl majetek pořízen. Oproti tomu jsou účetní odpisy počítány na měsíčně a začínají nabíhat buď od měsíce zařazení majetku do užívání nebo od následujícího měsíce. Pokud máš výpočet správně, došlo v tvém příkladu k zařazení majetku ve 2. polovině roku.
takže daňový odpis je část VC kterou si můžeme uplatnit při výpočtu dani z příjmu jako daňově uznatelný náklad?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.