Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Obsah kruhu

Od: ja* odpovědí: 4 změna:

Ahoj mohl by mi někdo poradit stímhle?

Z plastové podložky tvaru čtverce se má vyrazit kruh s obsahem S=19 dm krychlových Vypočítej delku strany nejmenšího čtverce ze ktereho je možno kruhovou podložku vyrazit s co nejmenším obsahem

v sešitu ve škole je to takto a mělo by to být spravně

r=19:3,14

r=2,46

d=2,46.2

d=4,92 dm

obsah celé podložky

S=4.92.4.92

S=24,21 dm čtverečních

S=5,21 dm čtverečních

vysledek 5,21 dm čtverečních

Nechapu jak přijdu na to 5,21 z těch 24,21 a proč počítat poloměr a pak pruměr?

Vysvětlete mi to moc prosím

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

sebod*
hodnocení

1x

24,21 mínus 19 se rovná 5,21 .

K výpočtům potřebuješ znát jak poloměr, tak i průměr. Takže je musíš nejdříve vypočítat.

ja*
hodnocení

Aha a proč se musí odečit to 24,21 -19?

děkuju za odpověd

Doporučiji pracovat na vyjadřování. Co tím myslíš, odečit to 24,21 -19? Nic takového se neodečítá (taky od čeho), chceš patrně říci " proč mse musí od těch 24,21 odečíst těch 19. A na to je odpověď prostá a přišel bys na ni sám, kdyby sis pořádně označil ty obsahy (viz můj příspěvek níž): 24,21 je velikost čtverce. kterou jsem doporučoval označit S1. Dále S =19 (navrhoval jsem označit to S2, ale když je v zadání S, nechme to tak) je obsah vyraženého kruhu., to je přímo v zadání.A jaká je otázka? No, ta je vlastné takováto: Vypočítej delku strany nejmenšího čtverce ze ktereho je možno kruhovou podložku vyrazit s co nejmenším obsahem. To je těch d=4,92 dm, takže – striktně korektní odpověď – čistě podle zadání bys zde mohl skončit a už nic od ničeho neodčítat, nicméně tvé vzorové řešení pokračuje práve výpočtem obsahu té plastové podložky, to je to, co značíš S=24,21, já navrhoval říkat tomu S2. No a teď už by mělo být jasné, že ten rozdíl S – S2 = 24,21 -19 představuje odpověď na (nevyřčenou, leč dobrovolně zodpovězenou) otázku, jak velký je odpad , kduž požadované kolečko vyrazím z nejmenšího možného polotovaru.

hodnocení

1x

Jen bych upozornil, že ten zápis, který jsi dal, je špatně. Jsou to přepisy, ale chyby to jsou.Tak za prvé, obsah kruhu nejsou decimetry krychlové. ale čtvereční. Ano, zjevný přepis, ale chyba to je. A za druhé, hned v prvním řádku výpočtů Ti něco vypadlo. Má být buď r²=19:3,14, nebo r = sqrt (19:3,14) nebo, (a to by se mi zdálo nejčistší, leč to je trochu věc vkusu) oba tyto řádky za sebou. Ostatně, 19:3,14 = 6,05 a teprve po odmocnění (odmocninu jsem označil právě tím sqrt) vyjde, po zaokrouhlení, těch 2,46. Je to nejspíš zase přepis, ale prostěto není dobře.

Jinak podstatu věci vysvětlila @sebod, snad bych ještě připojil, že d bude strana hledaného čtverce (to je doufám jasné) a to je to, co doopravdy potřebuješ, a počítáš ho jako dvojnásobek r, protože vzoreček pro obsah kruhu si obvykle zapisujeme s použitím poloměru (i když ho lze zapsat i v podobě S = ¼ πd²). Ale ještě k zápisu: je krajně nevhodné používat totéž písmeno S pro všechny obsahy, se kterými počítaš, měl bys je rozlišit například indexy, třeba S1 ... obsah kruhu, S2 ... obsah opsaného čtverce, S3 ... obsah odpadu. Kdybys to měl zapsáno takhle, tak by ti to možná bylo jasné i bez vysvětlování.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]