Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Řada reaktivity prvků

Od: bjan odpovědí: 3 změna:

Čau. Probírali jsme ve škole řadu reaktivity prvků, bohužel mi to nějak nedocvaklo, tak se musím zeptat.

Jakýkoliv kov, který je v řadě nalevo, dokáže vytlačit te, co je napravo od něj ať je to ušlechtilý kov či ne?

Třeba Na+CuSO4 -> NaSO4+Cu může být? a může být i tahle? CuSO4+Na ->NaSO4+Cu? ty rovnice jsem si vymyslel v rychlosti takže třeba nebudou sedět.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

asa*
hodnocení

0x

Jako chemika jste mne zaskočila. Já to dělám tak, že se dívám na oxidační čísla a vlastnosti prvků a dle elektronegativity. Tedy se dívejte na elektronegativitu a poté co by mělo reálně vzniknout (ale já už to dělám dle jistých zkušenosti). Krom toho je třeba si vzpomenout na elektronové kofigurace, tedy to nutně nemusí být pravda. Dle rovnice si však myslím, že jste středoškolák, tak +/- ano. Pro znalejšího chemie bych se na to takhle nedíval.*kafe*

bjan
hodnocení

teprv na základce elektronové konfigurace jsme neprobírali ale s tou elektronegativitou sme si to prave vubec nevysvetlovali jen jsme to přelítli. je rpavd že jsem to napsal špatně, že jestli se to každý učí jinak, tak jsem to napsal blbě

v učebnici je Na Ca Mg Al Zn Fe Pb jsou kovy neuslechtile a jsou na levé straně
pak je tam H2 je označený napolovinu jako neušlechtilý a na polovinu jako ušlechtilý

pak ušlechtilé Cu Ag Au Pt a právě jsem to pochopil že je to tak, že když je ten samostatný prvek před prvkem v těchto ušlechtilých a neušlechtilých, tak může vytlačit ten druhý prvek z kyseliny

ale dík

navstevnik*
hodnocení

0x

No nás asi o týden dřív než vás

Ta reaktivní řada je Na Ca Mg Al Zn Fe Pb H Cu Ag Au Pt

Všechny červené kovy vytěsní ty černé

A každý kov vytěsná všechny vpravo od něj...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]