Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vybírání peněz

Od: sharon odpovědí: 7 změna:

Dobrý večer,

potřebovala bych poradit. Jsem neschopná se v těchto situacích správně zachovat, a proto se obracím na vás. Na FB psal můj spolužák, že se bude vybírat 20 Kč na jednoho učitele, pokud souhlasí zbytek třídy. Souhlasil, a tak to máme přinést do čtvrtka. Já ale nemohu do školy, protože jsem nemocná a nevím, zda mám ty peníze poslat po někom známém - ovšem z jiné třídy, nebo mu mám napsat, jestli to může zaplatit za mě a já mu to vrátím příští týden - je mi to ale blbé, nebo to mám nechat být a příští týden se ho ve škole zeptat, zda se vybíraly ty peníze, že je tu pro ně mám. Ve třídě se s nikým zatím nekamarádím, jinak bych ho/ji tím pověřila. Prosím, poraďte, ta osoba, co to vybírá, nejde daleko pro sprosté slovo a nerada bych se nějak ztrapnila hned na začátku roku.

Předem vám děkuji.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

martinaa*
hodnocení

2x

Ahojky, normálně bych mu napsala, že jsem nemocná, peníze po nikom posílat nechci, tak buď ať to dá za mě a já mu to vrátím, jakmile přijdu, anebo to prostě dodám později.:)

hodnocení

1x

Jak píše Martinaa. Nechápu, když jsi nemocná, jak budeš shánět nějaké studenty z jiných tříd a posílat to po nich. To budeš stát v noční košili na rohu a čekat, kdo půjde kolem, abys to poslala? Zvláště, když ve Tvé třídě dobré kamarády nemáš. A to sis neuměla ve své třídě najít kamarády a v ostatních třídách je máš? To je dost podivné. Vlastní třída by Ti měla být nejbližší.

Napsala bych spolužákovi mail, ať to zaplatí za mě a po uzdravení se s ním, samozřejmě srovnám. Příští týden.

No a navíc vážně nevím a nechápu, proč vybíráte 20 korun na učitele. Pokud máte třeba 10 kantorů, jsou to dvě stovky. Což je na študáka dost. Oni nemají své platy? Na co jim vybíráte? Na novou metlu, na nové brýle, nebo na pocuchané nervy?

Připomíná mi to trilogii J. Š. Baara, kde žáci nosili každou sobotu panu učiteli plat - sobotáles. Někteří v naturáliích /máslo, vajíčka, kuřata, smetanu.../, jiní v bankocetlích. Chudí žáci byli od sobotálesu osvobozeni.

Pokud jsi z řad chudých, tak neplať vůbec. Učitelům se plat navyšuje /aspoň podle zpráv v TV/ každou chvíli. A je to dobře. Dobrých učitelů bychom si měli vážit a měli by být slušně ohodnoceni. To ale není záležitost vás, žáků. To za Vás musí navrhnout a realizovat ministersvo školství. Jaga.

Jago, to bude asi na dárek. Pro jednoho z učitelů, ne všechny. Vypadá to, že jako třída se na tom, že se bude dávat dárek a za kolik, asi shodli. Nezáviďte nám/jim tolik...

Ahoj, omlouvám se, špatně jsem to pochopila. Když tazatelka napsala "20 korun na jednoho učitele", tak jsem si představila celý učitelský sbor. A každému 20 korun od žáka. O žádném dárku se nezmínila. Blbě to formulovala a já to blbě pochopila. Proto se omlouvám .Pokud má pan učitel třeba svátek, nezávidím mu a jen ať vyberou a dají mu něco pěkného. Za ten rok nervů si to jistě zaslouží. *palec* Jaga.

Také jsme kdysi vybírali...je to už dávno...

18.10.14 14:40

*palec* ;)

sharon
hodnocení

Dobrý den,

děkuji za rady. Já v té třídě nemám kamarády/kamarádky, protože tam nejsem moc dlouho a neumím se moc dobře kamarádit. A ti známí po škole jsou z blízkosti mého bydliště a nebo z rodiny. A ty peníze vybíráme, protože nám učitelka odchází, tak něco na památku.

Jen tak pro zajímavost, mám v blízkém rodinném kruhu učitelku. A vždy se rozčiluje, když v TV říkají, že jim zvyšují platy. Vím, že to tak ve skutečnosti není. Jo, školy to možná dostanou, ale to, že si to rozdá mezi sebou ředitel se zástupkyněmi + jejich pár oblíbených osob, o tom už se nemluví. A pak že s poctivostí nejdál dojdeš. To jsem jen chtěla trochu uvést na pravou míru, že ze všech učitelů se nestávají zbohatlíci, kteří mají 2 měsíce prázdnin.

Sharon, jak jste to vyřešila?

Já odcházela minulý rok (resp. tento v červnu), dostala jsem krásnou slunečnici, která kvetla celé léto stále novými a novými miniaturními květy, byla krásná.

Nechci se zuřivě bít za učitele obecně, znám i takové, kteří jsou ulejváci, pracují 6-7 hodin denně a když se po nich jednou za dva nebo tři měsíce chce, aby kvůli něčemu zůstali ve škole do 7-8 nebo přišli v sobotu, tak je hned oheň na střeše, jak jsou zneužívaní. Na druhou stranu - já teď poprvé v životě dobře lépe spím, dobře se mi vstává (a to vstávám v 5!), jsem veselejší, spokojenější, v pohodě, momentálně snáším i dřívější stmívání, které jsem běžně probrečela. Netrápí mě problémy, které bych stejně nevyřešila, nenervuji se nad tím, jak zítra zvládnu přežít. A to jen proto, že jsem té práce nechala. (Učím ale stále - dospělé.)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]