Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Český jazyk-učivo-gramatika

Od: kristyna* odpovědí: 7 změna:

Přísloví obsahuje mravní... na devět písmen

Ustálená vyjádření nesoucí životní zkušenost...na devět písmen

Ustálené spojení slov(frazem)...na pět písmen

Skupina hlásek s uztáleným významem...na pět pímen

Pořekadla obsahuje nějakou životní...na devět písmen

Nerozdělitelné ustálené spojení slov...na osm písmen

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

alileta*
hodnocení

2x

Přísloví obsahuje mravní... na devět písmen - PONAUČENÍ

Ustálená vyjádření nesoucí životní zkušenost... na devět písmen - POŘEKADLO

Ustálené spojení slov (frazem)... na pět písmen - IDIOM

Skupina hlásek s ustáleným významem... na pět písmen - SLOVO

Pořekadla obsahuje nějakou životní... na devět písmen - ZKUŠENOST

Nerozdělitelné ustálené spojení slov... na osm písmen - SOUSLOVÍ

kristyna*
13.10.14 15:51
hodnocení

Děkuji ti

iz*

Kristýno, prezentuješ se tu dost zvláštně. Rozkazuješ nám, nepoprosíš, někdy ani nepoděkuješ, jindy nepozdravíš, ... Tady jsi poděkovala slovem, ale podle mne by bylo slušné i ohodnotit odpověď ...

ivanka*

Dobrý den,

náhohou jsem našla Váš příspěvek týkající se "Slov, sousloví a rčení". Křížovku jsem si také vyplnila, ale bohužel nejsem schopná vyluštit tajenku. Budete tak moc hodná a poradíte mi ji?

Děkuje Vám

Ivana

Dobrý den,

proč se domníváte, že muselo jít o tajenku? Mně to připadá jen jako nějaké doplňovací cvičení. Anebo ji také máte v učebnici?

hodnocení

1x

Milé děvče, Tebe bude muset život hodně a hodně ještě obrušovat, než z Tebe bude slušná a chytrá mladá žena. A kdoví, zda se to vůbec povede.

Jako Alileta bych Ti neradila. Určitě jste se o tom v češtině učili, nikdy bys nedostala úkol z neznámé látky. Proto, pokud ve škole dáváš pozor, měla bys vědět, o čem je řeč. To si myslíš, že za tebe bude někdo celý život vypracovávat úkoly a Ty si jen budeš blahobytně zakrňovat?

Kromě toho, že neumíš sama překonávat překážky /v tomto případě úkol z ČJ/ jsi ještě navíc velice arogantní. Ve Tvém dotazu nevidím žádné oslovení - pokud nemáš opravdu mnoho IQ, tak jako příklad: začnu: Dobrý den nebo Ahoj. Případně Dobrý den,milí /či moji *smich*/ rádcové. Tím vstoupíš do debaty a můžeš se tázat. Na konci bych považovala za slušnost předem poděkovat. Někdo se tím bude zabývat, pomáhat Ti, ztrácet čas. Tudíž: Děkuji vám předem za rady /za snahu apod./.

Představ si, že bych Ti jen tak napsala:

Dnes budu vařit.../na 5 písmen/

Večer si pořádně umyju.../na 5 písmen/

Budu poslouchat krásné písničky.../na 11 písmen/

Krása pomíjí, blbost je.../na 5 písmen/

Slušnost nejsou žádné.../na 4 písmena/

Co mi na to odpovíš? Schválně to zkus, uvidíme, zda jsi se trefila. A abych se Ti odměnila za Tvou snahu, tak Ti už předem moc děkuji. *haha* Jaga.

amij
hodnocení

1x

Dobrý den, uz vidím, že tyto kometáře jsou dost staré, ale budu psát pro další hledající, kterí na tuto stranu narazí. Odpověd na otázku: "Ustálené spojení slov (frazem) " není IDIOM. Definice na slovo IDIOM má ještě podmínku tuto: "jehož význam nelze odvodit z běžných významů slov, z nichž se skládá." Správná odpověd je RČENÍ. Potom se dá vylustit tajenku jednoduššé- PŘÍSLOVÍ

Dějuji a přeji hodně štěští v té češtině

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]