Nejste přihlášen/a.
Přísloví obsahuje mravní... na devět písmen
Ustálená vyjádření nesoucí životní zkušenost...na devět písmen
Ustálené spojení slov(frazem)...na pět písmen
Skupina hlásek s uztáleným významem...na pět pímen
Pořekadla obsahuje nějakou životní...na devět písmen
Nerozdělitelné ustálené spojení slov...na osm písmen
Přísloví obsahuje mravní... na devět písmen - PONAUČENÍ
Ustálená vyjádření nesoucí životní zkušenost... na devět písmen - POŘEKADLO
Ustálené spojení slov (frazem)... na pět písmen - IDIOM
Skupina hlásek s ustáleným významem... na pět písmen - SLOVO
Pořekadla obsahuje nějakou životní... na devět písmen - ZKUŠENOST
Nerozdělitelné ustálené spojení slov... na osm písmen - SOUSLOVÍ
Kristýno, prezentuješ se tu dost zvláštně. Rozkazuješ nám, nepoprosíš, někdy ani nepoděkuješ, jindy nepozdravíš, ... Tady jsi poděkovala slovem, ale podle mne by bylo slušné i ohodnotit odpověď ...
Dobrý den,
náhohou jsem našla Váš příspěvek týkající se "Slov, sousloví a rčení". Křížovku jsem si také vyplnila, ale bohužel nejsem schopná vyluštit tajenku. Budete tak moc hodná a poradíte mi ji?
Děkuje Vám
Ivana
Milé děvče, Tebe bude muset život hodně a hodně ještě obrušovat, než z Tebe bude slušná a chytrá mladá žena. A kdoví, zda se to vůbec povede.
Jako Alileta bych Ti neradila. Určitě jste se o tom v češtině učili, nikdy bys nedostala úkol z neznámé látky. Proto, pokud ve škole dáváš pozor, měla bys vědět, o čem je řeč. To si myslíš, že za tebe bude někdo celý život vypracovávat úkoly a Ty si jen budeš blahobytně zakrňovat?
Kromě toho, že neumíš sama překonávat překážky /v tomto případě úkol z ČJ/ jsi ještě navíc velice arogantní. Ve Tvém dotazu nevidím žádné oslovení - pokud nemáš opravdu mnoho IQ, tak jako příklad: začnu: Dobrý den nebo Ahoj. Případně Dobrý den,milí /či moji / rádcové. Tím vstoupíš do debaty a můžeš se tázat. Na konci bych považovala za slušnost předem poděkovat. Někdo se tím bude zabývat, pomáhat Ti, ztrácet čas. Tudíž: Děkuji vám předem za rady /za snahu apod./.
Představ si, že bych Ti jen tak napsala:
Dnes budu vařit.../na 5 písmen/
Večer si pořádně umyju.../na 5 písmen/
Budu poslouchat krásné písničky.../na 11 písmen/
Krása pomíjí, blbost je.../na 5 písmen/
Slušnost nejsou žádné.../na 4 písmena/
Co mi na to odpovíš? Schválně to zkus, uvidíme, zda jsi se trefila. A abych se Ti odměnila za Tvou snahu, tak Ti už předem moc děkuji. Jaga.
Dobrý den, uz vidím, že tyto kometáře jsou dost staré, ale budu psát pro další hledající, kterí na tuto stranu narazí. Odpověd na otázku: "Ustálené spojení slov (frazem) " není IDIOM. Definice na slovo IDIOM má ještě podmínku tuto: "jehož význam nelze odvodit z běžných významů slov, z nichž se skládá." Správná odpověd je RČENÍ. Potom se dá vylustit tajenku jednoduššé- PŘÍSLOVÍ
Dějuji a přeji hodně štěští v té češtině
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.