Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Proč se píše na mínus druhou u jednotek atd?

Od: crazy* odpovědí: 23 změna:

Dobrý den. Když se učím např fyziku tak je tam že m.s (na mínus první) a právě to mě zajímá . Proč tam je na mínus první?

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

eulalie*
hodnocení

2x

No a není to tak, že je možné napsat např. rychlost v m/s anebo m.s-1? Obojí je správný zápis. Česky řečeno: metr lomeno sekunda se rovná metr krát sekunda na mínus první.

buss

No on se ptá PROČ. Také je km·h−1, a je to též správně, nebo míle...

doplněno 10.10.14 21:35:

Ale to není odpověď na PROČ se to tak píše.

eulalie*

No je to přeci podle SI

qt

kilometr ani hodina nejsou jednotky SI

eulalie*

Jezuskote Bussi, tož šak sem to napsala, néééé? Achjo, tak pro nechápavé opakuji: kilometr lomeno hodinou se rovná kilometr krát hodina na mínus první. A kdo je aspoň trošku inteligentní, tak to snad pochopí. A jestli nee, tak má holt smůlu.

qt
hodnocení

1x

Jestli máš na mysli proč z matematického hlediska, tak x^-1 (míněno x na mínus první) je roven 1/x, např. 10 na mínus první je 1/10 (jedna desetina). Pokud myslíš z grafického hlediska, tak nevím, řekl bych, že ten zápis je takový uspořádanější, protože se vystačí s jedním řádkem. U rychlosti preferuju klasické lomítko, ale třeba u složitějších jednotek nebo veličin preferuji ten druhý zápis. Nicméně jde o dva naprosto rovnocenné zápisy.

jiri007
hodnocení

1x

To je proto, protože to vymyslel člověk s titulama, který potřeboval aby to vypadalo odborně a neuvědomil si, že to pro laika je zbytečně složité a nepřehledné.Například odborný příklad zápisu: doba trvání impulzu na výstupu oscilátoru je 2x10−3s. Jednodušší a přehlednějsí je ale pro laika tento zápis: doba trvání impulzu na výstupu oscilátoru je 2ms a z pozice laika by stačilo tedy uvést 2ms a je po ptákách, zabírá to jen 3 znaky oproti 7 znakům a laik má ihned přehled o hodnotě doby trvání impulzu na výstupu oscilátoru. Dále další nepřehledný příklad hodnoty vysokého vakua podle otituleného člověka by vypadal asi takto: Vysoké vakuum je v rozmezí tlaků 1x10−1... 1x10−5 Pa a laikovi pro přehled stačí jednodušší a přehlednější zápis 0,1 Pa až 0,00001 Pa, protože má před sebou už konkrétní hodnotu tlaku v pascalech a nemusí nic počítat. Dále třeba zápis 1.10-2s lze zjednodušit takto: 10-2s a ve výsledku to lze napsat ještě přehledněji takto: 0,01s anebo 100ms. Přeji hezký den.

doplněno 22.03.17 11:17:

Pro rýpaly uvádím, že neumím napsat na klávesnici znaménko mínus nad číslem a tak jsem uvedl znaménko mínus klasicky uprostřed (můj zápis 1x10-3 tedy znamená 1 krát 10 na mínus třetí).

Přeji hezký den.

Mořná bych upozornil, že to, co píšete, jak říkáte, klasicky uprostřed, není mínus, ale divis neboli spojovník.

jiri007

Zdravím, děkuji za připomínku, ale ten spojovník alias mé mínus jsem dělal na číselné klávesnici se znakem mínus -. A z toho jsem vycházel při tvoření názvu, samozřejmě nejde o nic a věc je nepodstatná. Ani nevím jak bych udělal spojovník klasicky pomocí klávesnice a tak používám znaménko mínus na číselné klávesnici.

Přeji hezký den a hezké velikonoce.

xx*

Porovnání plus, minus, pomlčka, spojovník: + − – -

jiri007

Tady je mé plus a mínus psané na číselné části klávesnice: + a -

Je v tom rozměrově rozdíl, je to zajímavé, Vaše mínus je delší než moje a moje mínus je spíše podobné Vašemu spojovníku. Ostatní znaky (pomlčka a spojovník) nemohu vyzkoušet protože nevím jak se to dělá.

xx*
+-
To vaše mínus je spojovník. Když ho napíšete ihned za plus, tak je posazeno níže, kdežto mínus je na stejné úrovni jako plus.
jiri007

Tak teď to napíši zvlášť:

- mínus

+ plus

-+

+-

Mě prostě dlouhé mínus udělat nejde, vypadá to furt jako spojovník i když to dělám mínusovým tlačítkem na číselné klávesnici, dále už to nebudeme řešit, je to mimo téma a nejde o nic.

jirimichalek

Při výuce vnučky jsem narazil na faktticý zápis gravitačního zrychlení, který jsem celý život používal jako samozřejmý a vnučka s pomocí uvedeného vysvětlení - na mínus entou vše snadněji pochopila. Tak jen velké díky za jednoduché vysvětlení zápisu. J. M.st.

hodnocení

0x

Znaménko - v exponentu znamená lomítko. Ukažme si to na mocninách 10:

10^2 = 100; 10^1 = 10; 10^0 = 1; 10^-1 = 1/10 = 0,1; 10^-2 = 1/10^2 = 1/100 = 0,01 a tak dál.

Myslím, že se to používá proto, že počítání s exponenty je jednodušší a přehlednější, než počítání se složenými zlomky.

Klasický zápis zrychlení - změna rychlosti (m/sec) za čas (1/sec): a = (m/sec)/sec = m/sec^2
a s exponenty: a = (m*sec^-1)*sec^-1 = m*sec^-2

crazy*
hodnocení

Jo ale to by např. to zrychlení bylo metr krát setina sekundy -_- což je asi dost blbost

1.10-2s není to samé co 1s-2 *zed*

takže je to opravdu blbost

crazy*
hodnocení

Takže porád nechápu proč setam píše na mínus druhou u toho zrychlené

rv*

Protože zrychlení je časová změna rychlosti (změna rychlosti m/s za čas s = m/(s*s)= m*s^-2) a rychlost je časová změna dráhy (změna dráhy m za čas s = m/s = m*s^-1). Neboj, takových vás je víc, co to nechápou. Tobě to aspoň není jedno.

crazy*
hodnocení

Ok chápu že u zychlení je na druhou protože se tam ten čas zminuje dvakrát ale proč je tam na MÍNUS druhou to nechápu. Proč mínus. Ja sem asi fakt natvrdlej ale nevím proč to tam je -_-. Jo a řikáte protože se to da zapsat zlomkem m/s.s no ale to není důvud snad k tomu abych tam dal mínus :D?

qt

Vždyť to je jenom různý zápis mocnin. X na mínus ypsilontou je stejné jako 1/(X na ypsilontou). Takže 10 na mínus druhou je 1/(10 na druhou) = 1/100.

hodnocení

0x

Z typografických důvodů

hodnocení

0x

Spojovník vznikne klepnutím "krátké pomlšky" (to je samozřejmě nesprívná název); na klasických psacích strojích nic jiného není a tak se používá univerzálne. Pak existuje krátká pomlčka, "ndash", kterou zde lze napsat tak, že při stlašeném (levém) AKT napíšu 0150 : –, nebo dlouhá pomlčka, mdash jako ALT 0151 : — Minus by mělo být posunuto na úroveň plusu a napíšu ho jako (bez mezer) & minus ; Když tohle napíšu dohromady, vypadá to takto: −

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]