Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Povinná praxe

Od: pavelv* odpovědí: 8 změna:

Zdravím, má právo SŠ požadovat po studentech povinnou praxi v libovolné firmě, kterou si student musí zajistit sám a v případě nezajištění nešel k maturitě?

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

1x

Ano.

doplněno 10.10.14 00:32:

Více škol nemůže svým studentům zajistit potřebnou praxi, proto to řeší tímto způsobem. Odhaduji, že o nutnosti zajistit si praxi studenti vědí od prvního ročníku (alespoň u nás tomu tak bylo) ...

hodnocení

0x

Tak zřejmě je absolvování povinné praxe jednou z podmínek připuštění k maturitě. Mně to připadá logické.

pavelv*
hodnocení

To ano, ale když si škola teď vymyslí, že si každý má najít praxi v daném oboru na 14 dní před vánoci, tak je něco špatně ne? Nemají nikde s nikým smlouvu, co když uchazeče daná firma bude chtít třeba až v lednu, nebo vůbec? Nebo ho přijme a pak těsně před nástupem zkončí, odstoupí od domluvy, to pak má odnést nevinný student?

Dalo by se vymyslet i víc katastrofických scénářů, ale určitě nejste první student, který má jít na praxi. Praxe ve firmě je zadarmo a zaměstnavatelé jsou na to zvyklí. Obejděte si ty, kteří mají náplň co nejbližší Vašemu oboru. Můj syn z ekonomky se domluvil v pojišťovně; týden "koloval" po odděleních, kde mu zhruba vysvětlili, čím se zabývají, a učili ho používat kancelářskou techniku, a týden zakládal smlouvy podle čísel do registraček... o nic nejde. Kde pracují rodiče? Stačí se zeptat vedení, jestli by vzali praktikanta. Vyžaduje to jenom trochu pozornosti od zaměstnanců, aby se mlaďochovi nic nestalo a aby se aspoň něco nauči, protože jednak ze školy chodí dohled a jednak student bude psát zprávu z praxe.

Jestli se Vám to zdá stupidní, vězte, že skutečný život Vás teprve čeká, takže trénujte, co se dá.

v zásadě s vámi souhlasím, nedávno jsem ale podobnou věc řešil a nevyřešil. údajně i na takto krátkodobou praxi musí student absolvovat školení PO, BOZP (někdy je nutná i zdrav. prohlídka). v určitých provozech je nutné vybavení ochrannými pracovními prostředky. takže jsem studentovi musel oznámit, že bohužel. od jednoho známého, na konec, dostal razítko a byl týden doma... škole spokojená, student také.

Ano, a tak se u nás dělá všechno. Někdo vymyslí úžasnost - studenti na 14 dní na praxi. Někdo jiný vymyslí jinou úžasnost - všichni vstupní prohlídku od poskytovatele LS (mimochodem, to je džob, naprosto bez práce a bez odpovědnosti) a všichni ochranné pomůcky. A že to nejde dohromady, neřeší nikdo. Jenom studenti a rodiče lítají jak pitomí a nevědí, jak to zařídit. *blee*

asd*
hodnocení

0x

Jasně že ano. A pokud nejsi schopný praxi si zajistit, tak holt na maturitu nemáš. To je život, nikdo tě za ručičku vodit nebude, jestli chceš maturitu tak pro to taky něco musíš udělat...

pavelv*
hodnocení

Naštěstí to není můj případ, ale jen mě trošku zarazilo aby škola teď v říjnu řekla najděte si praxi na 14 před vánocema. V prváku možná o tom něco padlo ve smyslu někdy pujdete praxi.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]