Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,potřeboval bych prosím poradit od těch,kteří jsou si naprosto jisti. Otázka - Kdy vznikla soustava SI? Buď 1875 v Paříži (to jsem se dozvěděl ve škole) anebo 1960 (to jsem se dozvěděl na internetu).Na internetu jsem nenašel nic společného s rokem 1875 se soustavou SI.Víte to? Předem děkuji za odpověď !
U nás platí od roku 1975. Od toho roku nemáme kalorie, koňské síly a vteřina je pouze jednotkou úhlu.
Jen novináři to pořád nepostřehli.
Nemáte pravdu.
Soustava SI byla u nás kodifikována zákonem o měrové službě číslo 35/1962 Sb. a technickou normou ČSN 01 1300 ze dne 3. 1. 1963.
Ano to byl kg, m, s. Ty u nás ovšem platily už předtím. V roce 1975 se jednotkou síly stal Newton místo kilopondu, energie Joule místo kilopondmetru či ergu či kalorie. A tlak od té doby tlačí v Pascalech.
Newton byl fyzik a newton byla jediná odvozená jednotka síly v soustavě SI, zrovna tak jednotka joule (nazvaná dle fyzika J. P. Joule)
Kilopond, kilopondmetr, erg, kalorie nikdy do soustavy SI nepatřily.
Od 1.8. 1974 platí v ČSSR norma ČSN 01 1300 "Zákonné měrové jednotky", která důsledně a nekompromisně prosazuje mezinárodní soustavu jednotek SI. Přechod na nové jednotky byl stanoven od 1. 1. 1975 do 31. 12. 1979. Od 1. 1. 1980 bylo již zákonné používání soustavy SI. Do konce roku 1974 se odvozené jednotky SI u nás téměř nepoužívaly. A v roce 1975 se tak začal objevovat newton, joule a další.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.