Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
ve škole sme začali brát krácení a rozšiřování zlomků, já to nechápu a učitelka mi to neodokáže vysvětlit..Proč, to nevim. Proto sem se obrátil na vás. Mohl by mi někdo z vás vysvětlit na jednom příkladu rozšiřování a na jednom příkladu krácení zlomků? Mooc prosím Předem děkuju, za snahu a zatim nashledanou, RQ
Ahoj, je to v podstatě jednoduché. Krácení zlomků znamená, že tentýž zlomek vyjádříš jinak. Když máš dort, tak ho můžeš rozdělit na 16/16 stejně jako 2/2. Je to jen o počtu kousků a jejich velikosti, dort-celek je pořád stejný. Jde o to, že musíš najít společného dělitele pro čitatele i jmenovatele. Pokud máš třeba 18/16, tak to zkrátíš dvojkou na 9/8. To už víc zkrátit nejde. Nebo 24/16, to jde zkrátit osmi na 3/2. Nemusí jít pouze o číselné zlomky, když máš zlomek a(b+a)/a,můžeš zkrátit a.
Více najdeš třeba zde: aristoteles.cz/...
Co se týče rozšiřování, je to opačný postup. Máš dvě půlky dortu, ale chceš více kousků. Takže můžeš třeba zčtyřnásobit jejich počet. Takže ty půlky rozřízneš ještě na půl a máš čtyři čtvrtiny. A když to ještě jednou zopakuješ, máš 16/16. DAlší příklady zde: aristoteles.cz/...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.