Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mohu poprosit prosím o pomoc v matematice Planimetrie- vůbec si stím nevím rady, dostali jsme ho ve škole a nevím jak začít.Moc děkuji za pomoc nebo nakopnutí
Je dán pětiúhelník ABCDE. Určete jeho obraz v otočení R(S, ), je-li:
a) S vnitřním bodem pětiúhelníku, = /3
b) S=A; =-120°
c) S AB; =90°
d) S leží vně pětiúhelníku, = -675°.
0x
Co je otočení R(S, )Něco vám tam asi vypadlo, ostatně i dále je to nějaké neúplné (ve výraze /3, například, by měl být nějaký čitatel, atp). Podívejte se na zadání ještě jednou a zkuste ho upřesnit.
doplněno 08.10.14 19:48:No já si myslel, že to bude taková lapálie. Takže se na to mohu podívat, ale nebude to hned. (Třeba se ozve někdo jiný.)
0x
Pro začátek si to sem napíšu doplněné, aby to bylo přehledně pohromadě: Jenom si dovolím místo fí napsat α (alfa) on znak pro fí v tabulce znaků tohoto editoru schází.,
Je dán pětiúhelník ABCDE. Určete jeho obraz v otočení R(S,α ), je-li:
a) S vnitřním bodem pětiúhelníku,α = (1/3) π = π/3
b) S=A; α = –120°
c) S? AB; α = 90°
d) S leží vně pětiúhelníku, α = -675°.
Ještě mi není jasný bod c). Řekl bych, že zde má být bod S na úsečce AB, tedy že na místě otazníku má být epsilon – znak incidence ("patří do; je prvkem"), ale možná se mýlím. Prosím ještě o kontrolu toho, co jsem napsal.
Ještě se ozvu, zatím jen tolik, že v bodě c) mohu úhel α nahradit úhlem α1= 45° (ono otočení o 360° je vlastně identita . A na okraj, trochu se mi nelíbí, že se všude počítá se stupni a najednoou se v bodě a) objeví (zřjmě) míra oblouková (radiíny); ale to asi máte tak zadané a nic s tím nenaděláme.
doplněno 08.10.14 23:16:Jinak k řešení: ono tady asi není žádný speciální vtip či trik, prostě se to musí zkonstruovat- Třeba v případě a); zvolí bod S uvnitř pětiúhelníku, pospojui ho s vrcholy a každou spojnici , jako SA, SB atd pootočím o α, zde tedy 60°. proti směru hodinových ručiček. Tím bod A přejde v bod A1 atd, a máte obraz pětiúhelníka ABCDE. Nic jiného v tom není a víc asi neporadím.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.