Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Lineární rovnice - rozdělení společné práce

Od: ravda odpovědí: 3 změna:

Dobrý den, mám za úkol vypočítat příklad : Tři řemeslnící položili společně plovoucí podlahu za 3 hodiny. Nejšikovnější z nich by sám podlahu položil za 6 hodin, druhému z nich to trvalo 9 hodin. Jak dlouho by to trvalo samotnému třetímu řemeslníkovi?
Rozumím rovnicím jak spočítat celkovou dobu práce těch tří, ale nevím jak sestavit rovnici pro vyřešení příkladu, když mám celek a dělím mezi tři.
Prosím o pomoc, děkuji

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

tlapka*
hodnocení

0x

Nejsem si úplně jistá, strašně dlouho jsem nepočítala tyhle příklady... ale dala bych to takhle:

Jedna strana rovnice bude celkový čas, tedy 3h. Druhá strana rovnice budou sečtené jednotlivé podíly všech tří pracovníků. Takže šestina, devítina a 1/x. A pak už jen úprava rovnice a výpočet.

Zároveň víme, že to musí být více než 6h, protože to je čas toho nejšikovnějšího. :)

Snad se nepletu a nemelu nesmysly. :D

ravda
hodnocení

Děkuji. Jen bych měl dotaz. Pokud píší 3 na levou stranu, nemělo by být na pravé místo jedné šestiny a devítny, šest šestin a devět devítin? Asi je to špatně, ale jen mě napadá, když celkem je čas tři hodiny, znamená to, že to museli mít za tři hodiny hotové, potom bych ale neměl sčítat práci jednoho za hodinu, nebo ano? U podobných úloh, kde jsem počítal například roznášku novin a cíl bylo zjistit kolik to potrvá společně. Vypadali rovnice například x/6 x/9 = 1 .. Nešlo by vyjít z toho? Nebo je to myšleno že za tři hodiny udělá tento jednu šestinu, druhý jednu devítinu a ptáme se kolik udělá ten posledení. A jednička je tam pro to, že na druhé straně je tři, čili abyto dávalo celek.
Možná chápu oboje varianty špatně, jenom by mě zajímalo, jestli třeba nějaká není blíž pravdě.

x®

To není správný postup. Musíme počítat s hodinovým výkonem. Společně za 1 hodinu položí 1/3 podlahy. První za 1 h položí 1/6, druhý 1/9 a třetí ten zbytek do 1/3.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]