Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer, chtěl bych se zeptat, mám udělat powerpointovou prezentaci a přednést ji před třídou. Bohužel netuším jak ji přednést ani jak uspořádat. Hádám že v prezentaci by mělo být pouze stručné a důležité věci které pak doplním svýmy slovy. Někde jsem četl, že napsat si dlouhý text do slidu a poté ho předčítat je velká chyba. Takže bych si měl do slidu napsat body a ty poté doplnovat svýmy slovy. Například budu mít ve třech bodech typy klávesnic a kt ěm poté samostatně něco dopovím, mám pravdu? Jsou ještě nějaké jiné chyby kterých bych se měl vyvarovat?
Ano, přesně tak. Do prezentace patří jen hlavní body, které doprovázíš komentářem. Vytištěný text můžeš mít v ruce, abys do něj mohl nahlédnout - ale opravdu nahlédnout, ne ho celý číst.
Důležité je dát si pozor na vzhled prezentace - aby byla dobře čitelná, a to i z větší dálky než z prvních dovu lavic. Dobré je dát si na začátek také osnovu a na závěr zdroje informací.
Při prezentaci mluv nahlas a snaž se dívat do třídy, navázat oční kontakt s publikem.
A poznámka z praxe: je dobré mít uloženou prezentaci ve formě pptx i ppt, ideálně ji přinéstna flešce, ale zálohu mít i na e-mailu.
Mockrát vám děkuji za odpoved. Mohl bych na vás mít ještě dvě otázky? Dejme tomu když mám mít v prezentaci funkčnost nějákeho stroje, principu fungování, to zkrátka do jednoho bodu, krátké věty dát nejde, jak bych to měl udělat? Ta osnova má být úplně na začátku ještě před náazvem tématu a mím jménem, a mám osnovu přečíst nebo ji tam pouze stačí mít?
Do prezentace v Power Pointu je možné vkládat nadpisy, krátké texty nebo ilustrativní obrázky, fotografie, případně i zvuky. Pozor na autorská práva. Pokud použijete nějaké ilustrace, fotografie, které nejsou vaše dílo, je vhodné alespoň na konec prezentace uvést zdroje (webové adresy), odkud byly převzaté.
Například při výkladu principu elektomotoru (parního stroje, nebo nějakého mechanismu) můžete použít několik navazujících obrázků na jedné zobrazené scéně nebo na po sobě jdoucích scénách. a při výkladu ukázat na jednotlivé obrázky a slovně popsat jejich činnost nebo postup činnosti. Nepsat text.
Někdy je vhodné nezobrazovat části po jednom - je lepší divákům dát obrázek nebo obrázky na jedné scéně (stránce) najednou aby se mohli sami podívat na vývoj činnosti. U některých vývojových diagramů nebo postupů je vhodnější zobrazovat pro přehlednost vývoj postupně. Nebo například jednotlivé body osnovy.
Do prezentace stačí uvést body osnovy podle kterých budete hovořit a na které se při výkladu odkážete. Na konci bývá nějaký závěr, poděkování za pozornost, nebo nějaký odkaz na autora, nebo jiné údaje. Na webu jistě najdete dost různých příkladů, ze kterých můžete pro začátek, než se je naučíte sám (sama) tvořit, třeba i převzít pozadí nebo některé zajímavé elementy.
doplněno 06.10.14 22:07:Teď jsem si všiml, že jde o vývoj klávesnic. Můžete udělat pestrou ukázku vývoje klávesnic, vždy tématicky související na jedné straně. Například portrét vynálezce klávesnice - Christopher Latham Sholes, obrázek rozmístění znaků na klávesnici psacího stroje a několik ukázek různých psacích strojů. Možná někde najdete i obrázek dálnopisu, ale to být nemusí.
Hlavně rozmístění kláves podle americké normy a pak pro naše prostředí i českou klávesnici.
Dále první klávesnice k PC, možná i přidat obrázek s rozměry klávesnice, ale ty nekomentovat. Pak rozšířenou klávesnici s numerickou klávesnicí, navigačními klávesami, atd.
Možná budete uvádět i kódování, a konverzi kódů na ASCII kód, můžete připojit i graf průběhu signálu, nebo ASCII tabulku, ale jen pro ilustraci. Vaše prezentace by měla být svižná, ne moc dlouhá, ale věcná a poučná.
Děkuji vám za odpoved. Jak jsem psal už ve své otázce, někde jsem četl že číst text ze slidu je velká chyba, ovšem mám menší problém. Mám rúzné druhy/typy např. scannerů a u nich mám napsáno jak ty různé druhy skenují, mám to napsat do slidu a potom to pečíst nebo to tam nedávat vůbec a potom to přednést? To samé je u vysvětlení principu či funkčnosti nějakého předmětu, nevím jak to u něj udělat, jestli mohu celý ten princip/funkčnost napsat do slidu a potom ho přečíst nebo ho tam nedávat vůbec. Předem děkuji za vaší odpoved.
doplněno 06.10.14 22:11:Klávesnice byl pouhý příklad, jelikož má více druhů, nic víc, není obsahem mé prezentace.
Do prezentace dáváte pouze hlavně nadpisy nebo zásadní údaje, nebo názvy, jména, zkratky, apod., aby si je posluchači mohli lépe zapamatovat, nebo vidět jak vypadají písemně (výslovnost někdy bývá jiná) a k tomu doprovodné ilustace. Takové ty různé hloupé efekty plovoucího textu, blikátek, nebo zdržování jsou zbytečné.
Ovládání pro přednes je nejlepší kliknutím, nedávat automatický posun. Vaši prezentaci si nahrajte na flešku, jak tu už radil(a) tlapka, a hlavně si ji vyzkoušejte říkat doma sám pro sebe nebo pro medvídka nebo kohokoliv a stopněte si čas. Nebuďte kratší než minutu a delší než pět minut, to posluchače unaví, ale pokud je téma zajímavé, může být přednáška třeba hodinová.
Pokud máte nějaký skener reálný, můžete ho nafotit sám, zvláště zajímavé detaily, nebo si můžete udělat z PC i snímky obrazovky ovládání skeneru a udělat jakoby návod k použití. Snímky obrazovky tlačítkem PrintScreen a upravit v Malování, udělat jenom výřezy, ne celou obrazovku. ... tak nějak?
Jetě jednou vám děkuji za vaší odpoved. Ale ještě bych měl jeden poslední dotaz. V prezentaci mám mít pouze nadpisy a zásadní údaje když ale třepa pod nadpis skener napíšu "Hardwarové vstupní zařízení. Skener je vstupní periferní zařízení sloužící k převodu (resp. digitalizaci) textu a grafiky (2D i 3D) z tištěné do elektronické podoby." Tak k tomu už nic doplnit nemůžu to už je vlastně všechno co se k tomu dá říct, mám to tedy přečíst z té prezentace abych tam nestál jak pako a nčekal až si to přečtou, nebo mám třeba nechat jenom to Hardwarové vstupní zařízeí a to s tím Skenerem už mám říct sám?
Ano, tak by mohl vypadat stručný text, pro přehlednost je možné vaše dvě věty rozdělit na dva řádky, každou jako samostatný bod. To bude na interaktivní tabuli nebo promítnuté projektorem, a k tomu řeknete v podstatě to samé, ale rozvitou větou, kde posluchačům připomente další periferní harwarová zařízení, například klávesnici, myš, joystick, a k tomu i výstupní tiskárnu a další periferie, například externí disk a pod. Tím posluchačům připomente to, co už znají a mohou se s vámi soustředit na skener a jak se připojuje. Můžete dát fotku kabelu a uvést, jakým kabelem a do jakého konektoru se skener připojuje. Vždy na tabuli pouze základní myšlenku a zbytek už budete říkat zpaměti, bude to výklad podle obrázků. Nečekejte, až si to přečtou, mají na to času dost než jim vysvětlíte to, co vidí nebo i nevidí.
Můžete prozradit i malý fígl, jak skenovat obrázky nebo texty z tenkých papírů, které jsou poloprůhledné, takže se oskenuje nejen skenovaný obrázek na jedné straně, ale prosvítí se i část textu nebo obrázku z druhé strany - na skenovaný list papíru nebo časopisu dáte černý papír a ono se to neprosvítí.
Můžete do vaší práce také zahrnout konverzi naskenovaného textu jako obrázek do textu pomocí vhodného programu.
Bubnové skenery, skenery pro skenování mnoha stran dokumentů ve velkých firmách nebo úřadech, atd.
Pokud máte víc stránek, můžete si udělat jednu stránku s barevným pozadím, případně nějakou hlavičkou nebo patičkou nebo logem a pak tuto stránku vždy nakopírovat jako další a do ní vkládat text a obrázky. Tak budete mít jednotné pozadí a logo (hlavičku nebo patičku) snadno, jednoduše a vždy na stejném místě na všech stránkách.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.