Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Digitální hodiny, jen jedničky a nuly

Od: junkers* odpovědí: 12 změna:

Kdo máte nějaké digitální hodiny, které ukazují čas ve formátu HH:MM:SS, tak by mě zajímalo, kolikrát za den je údaj o čase složen jen z jedniček a nul. A jak jste k tomu došli.

Dík.

doplněno 05.10.14 22:30:

V 24 hodinovém formátu, jsem zapoměl dodat.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

sebod*
hodnocení

0x

132x. Jak jsem k tomu přišla. No, celý den jsem hodiny pozorovala a počítalo to *smich*. Ale je možné, že jsem třeba zapomněla udělat nějakou čárku, nebo jsem nebyla až tak pozorná *zed*

hodnocení

0x

Mě někdy hodinky ukazují čas pomocí jedniček a nul třeba celý den a to když si navolím binární ciferník *smich*

naihonn*
hodnocení

0x

Tak to je přece jednoduché. Když budeme předpokládat, že jsou ty hodiny ve 24hodinovém formátu, tak jsou to v podstatě všechna binární čísla od 000000 do 111111. Pokud je to příklad z kombinatoriky, tak je jasné, že záleží na pořadí prvků a opakují se, takže to bude ... 6té třídy ze 2 prvků s opakováním. Vhodné ať si tazatel zkusí doplnit sám.

:)

junkers*
hodnocení

Jó, to bude asi ono. Takže je to 2^6, neboli 64 možných kombinací.

jofa*

Pokud jsem se nezmýlil, tak 69 krát.

doplněno 05.10.14 22:50:

Tak oprava . Je to přesně 63 krát.

lovecrossed*
hodnocení

0x

z 24hod jsou hodiny složené z 1 a 0 4x (00,01,10,11)

u minut to samé jako u každé hodiny

u vteřin to samé u každé minuty a hodiny

4x4x4=64x

to platí v případě 24 hodinového formátu (některé hodiny ukazují jen do 12)

ale možná se pletu, ze školy jsem už dlouho a u práce matiku a logické uvažování nepoužívám :)

junkers*
hodnocení

Taky mě vyšlo 64 kombinací. Takže to se mi bude dneska bezva spát.

jofa*

Já bych řekl 63 x. 00.00.00 tam nikdy není. Je 23.59.59 a potom 24.00.00 a dále již 00.00.01.

naihonn*

Ještě jsem neviděl hodiny, co by ukazovaly 24:00:00 a nevěřím, že takové existují. :) Ale spokojím se s důkazem na obrázku s uvedením typu hodin, které že to mají být.

jofa*

Ano, máte pravdu. Neověřil jsem si to. Takže 64x.

naihonn*

To že ukazují jen do 12 v tomhle případě samozřejmě nevadí, když maximální čas je 11:11:11. Jde tu o půlnoc, která nebude u 12hodinového formátu 00:00:00, ale 12:00:00 AM a stejně tak všechny časy až do 12:59:59 AM. Co víc, všechny odpolední časy se obdobně zapisují jako ty dopolední, ale s PM, takže pokud bude chtít být tazatel důsledný a spočítat, kolik možností bude u hodin v 12hodinovém formátu, tak mu to ještě nějakou práci dá. ;)

junkers*
hodnocení

Takhle mi to stačí. Šlo mi spíš o teoretickou úvahu, kolik "binárních" časových vyjádření to teoreticky může být, a řešení je v oněch 2^6.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]