Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kniha Říkali mi leni

Od: klarahahnova* odpovědí: 1 změna:
ahojmpřesto že jsem se jednou ptala,mám o něco jiné téma, pala jsem to i někomu jinému,ale je dobré znát názor více lidí,myslíte, že čtenářský deník mohu napsat takto něšjak?Z toho co jsem četla na netu, jsem si udělala takový výpisek, dáváto to hlavu i patu,je to srozumitelné? Když to budu psát, udělám so spisovně, to bylo jen na rychlo ťukané na klávesnici ... mohla bych toto odevzdat?Děj se odehráva za 2 světové války, kdy tehdy pojmenované dívce Aleně Sýkorové zavřeli otce a nechali ho popravit a matku poslali do koncentračního tábora v Ravensburcku. Samotná Alena ještě jako malé dítě šla na převýchovu do německé rodiny. Tam se z ní stala Leni Freiwald. Leni netuší že měla někoho v česku. Leni žije teď se svou matkou Rosou,bratrem Raulem a babičkou, která má Leni ráda kvůli její odlišnoti od zbytku rodiny nacistů.po válce je v německu bída, a tak Leni nemá žádné hračky a jen si vystřihuje papírové panenky.jedné z panenek,té nejkrásnější dává jméno Jarmila. Toto jméno volí z toho důvodu,protože jí babička vyprávěla o dívco jménem Jarmilka, Tato dívka byla velice krásná, a babičkla leni povídala, že Jarmilku poznala v Karlových varech (karlsbadu). Leninu matku Rosu navštěvuje její přítel Otto,bývalí příslušníkSS a tak jim přináčí potraviny,hračky a ostatní věci ... Leni z toho co slyšela z rozhovoru dospělých, a z její vlastní paměti usuzuje,že do rodiny nepatří,a tak začne pátrat po své minulosti.když leni pátrá po svém původu,narazí na kufřík s nápisem Made in Cechoslovakia a v něm najde krásnou panenku v kroji,neví však že to pochází z česka. Při mikulášské besídce dostane od dívky jménem Anne lorre psaníčko ve kterém je napsáno že není Leni Freiwald,ale cizí harant a našli ji na nádraží.Leni si připadá opuštěná,a uslyší rozhovor mezi matkou a babičkou. Prý je ze sprostého slovanského rodu,její otec nežije ale matka možná přežila.Jednou američané odvezou chlapce hrosta který byl dán také na převýchovu a tak se leni rozhodne oznámit američanům že je z československa a že tam má maminku. Při sáňkování se seznámí s Jamesem (americký voják) Půjdou slolu na americký úřad péče o mládež. Leni poví svůl příběh důstojníkovi ale své jméno mezi hledanými dětmi tam nestojí. Leni se obrátí na učitele antifašistovi Baumovi Učitel píše dopis Erny která se odstěhovala do Prahy. Erna je židovka její rodiče zahynuli v koncentračním týáboře. Za ne dlouhou dobu přijde zpět dopis od Erniny tety,že matka leni žije v Klatovech u svého otce,a je nepochybné že leni je její dcetra. proto se leni dostává na seznam hledaných dětí a chystá se k odjezdu za svojí matkouLoučí se s učitelem,s jamesem a kamarádkou Toni,píše dopis na rozloučenou své babičce,kterou má ráda. Přijíždí pro leni pan Vondrák ( čech) s ním pojede do Chebu. Tam jí čeká krásná paní,její matka, Jarmila Sýkorová.

1 odpověď na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

0x

Klárko, proč sem kopíruješ text, který jsem ti už opravila, s chybami?

To je spolupráce "na dvě věci" ...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]